res:
Kalafior w pomidorach - przepis według Ajurwedy

Kalafior w pomidorach – przepis według Ajurwedy

Dodaj komentarz

Czy ktoś lubi kuchnię indyjską? Ja bardzo:-) Dlatego zapraszam na smaczne i proste danie – kalafior w pomidorach z pysznymi, aromatycznymi przyprawami.

Kalafior w pomidorach

Składniki:

Baza:

  • 1 duży kalafior
  • 4 średnie pomidory, obrane i drobno pokrojone (lub przecier)
  • 1 łyżka startego imbiru
  • ½ -1 filiżanki kefiru
  • 3-4 łyżki tłuszczu nadającego się do smażenia
  • 2 łyżki zmielonych orzechów nerkowca
  •   1 łyżka suchego maku

Przyprawy:

  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka mielonych nasion kolendry
  • ¼ łyżeczki chilli
  • Sól do smaku

Sposób wykonania:

  1. Na patelni należy rozgrzać olej, następnie wrzucić imbir.
  2. Po chwili wsypać kmin rzymski, kurkumę, kolendrę i chilli.
  3. Dodać pomidory, mak i zmielone orzechy, a następnie kefir – po jednej łyżce.
  4. Rozcieńczyć wodą – wlać ½ filiżanki. Dodać sól.
  5. Kalafior, umyty i porozdzielany łodyżkami, włożyć ostrożnie do gotującego się sosu.
  6. Wymieszać, zmniejszyć ogień i gotować pod niepełnym przykryciem do czasu aż zmięknie, co jakiś czas mieszając i w razie potrzeby dolewając wody. Nie szkodzi, jeśli cały kalafior nie będzie przykryty. Ważne, aby dolna (twardsza) część leżała w sosie.

Przepis na 2 duże porcje.

Ajurweda w skrócie

Ajurweda to staroindyjski system wiedzy o życiu codziennym. Dostarcza wskazówek na temat zdrowia (fizycznego i psychicznego) oraz zdrowego odżywiania. Ajurweda dzieli ludzi na trzy główne typy: vata, pitta, kapha. Każdy z tych trzech typów posiada cechy charakterystyczne, funkcjonuje w odmienny sposób i potrzebuje odmiennego rodzaju pokarmu. Więcej informacji w artykule „Określ swój typ z ajurwedą – indyjską sztuką uzdrawiania”.

Powyższy przepis został udostępniony dzięki uprzejmości Karoliny Sarny, autorki książki „Ścieżki do domu”. Przepis pochodzi ze strony www.sciezkidodomu.pl