res:
Kakao - napój, który w naturalny sposób poprawia samopoczucie.

Kakao – napój, który w naturalny sposób poprawia samopoczucie.

Dodaj komentarz

Kakao – w naturalny sposób poprawia samopoczucie, redukuje stres, wpływa korzystnie na układ krwionośny, opóźnia procesy starzenia, zawiera witaminy A, E, z grupy B oraz żelazo, magnez, fosfor, wapń. A to tylko niektóre korzyści „napoju bogów” – kakao.

Krótka historia

„Odkrycie” tego niezwykłego produktu przypisuje się Majom i Aztekom. W Ameryce Środkowej ziarna kakaowca były na tyle wartościowe, że stały się środkiem płatniczym. Do Europy trafiły za sprawą Krzysztofa Kolumba. W ciągu wieków napój z ziaren kakaowca upowszechnił się, natomiast z czasem (w XIX wieku), narodziła się tabliczka czekolady, bez której dziś wielu z nas nie wyobraża sobie życia.

Kakao a czekolada

Na wielu serwisach trafisz na informacje o zdrowotnych właściwościach czekolady bądź też nawet na badania naukowe potwierdzające jej niezwykłe właściwości. Jednak należy podkreślić, że korzyści zdrowotne zawdzięczamy tylko obecności kakao. Współczesna czekolada zawiera cukier, sztuczne dodatki, barwniki, a czasem tylko śladowe ilości kakao – a to nie ma nic wspólnego ze zdrowiem. Jeśli chcesz skosztować czekolady, wybierz ciemną, gorzką, z dużą ilością kakao. W Polsce jest jedna firma, która dba o jakość – od początku do końca procesu tworzenia czekolady. Manufaktura Czekolady, bo tak się zwie, produkuje czekoladę ręcznie, bezpośrednio z ziaren kakaowca, bez dodatku półproduktów.

Jednym z powodów, dla których niektórzy mają nieustanną chęć na czekoladę i czekolado-podobne słodkości, jest niedobór w organizmie wcześniej wymienionych składników bądź też podświadoma chęć poprawienia samopoczucia – kakao w naturalny sposób to czyni. Zawiera bowiem tryptofan (aminokwas, z którego powstaje serotonina – neuroprzekaźnik m.in. od dobrego samopoczucia) oraz fenyloetyloaminę (związek, który towarzyszy stanowi zakochania). Dzięki nim jesteśmy lekko pobudzeni i w lepszym nastroju.

Jak przygotować kakao?

Wersja z mlekiem i cukrem to wersja, którą większość z nas pamięta z dzieciństwa. Niestety, oba składniki zdrowiu nie służą. Zdrowotne właściwości kakao oferuje nam tylko wysokogatunkowa gorzka czekolada lub samodzielnie przyrządzony napój: kakao + woda. Jest to podstawa, na której można eksperymentować ze smakiem. Miłośnicy słodkości mogą dodać miód, niesfałszowany cukier trzcinowy lub ksylitol. Z kakao łączy się również wanilię, cynamon i chili.

Miłośników wysokogatunkowej czekolady zapraszamy do naszego zaprzyjaźnionego sklepu CzaryMary.pl

czekolada_serce