res:
Jakie są najzdrowsze kuchnie świata? Przegląd

Jakie są najzdrowsze kuchnie świata? Przegląd

Dodaj komentarz

Najzdrowsze kuchnie świata to te, które najlepiej służą człowiekowi w zachowaniu zdrowia, siły i młodości. Każdy kraj szczyci się własnymi przepisami na smaczne potrawy. Kucharze i znawcy żywienia koncentrują się na składzie odżywczym potraw oraz ich sytości. Rodzaj pożywienia, jakiego używają do dań, uwarunkowany jest od występujących w danym rejonie roślin i zwierząt. Często posiłki przygotowywane są na bazie tradycji. Polska kuchnia okazała się ciężkostrawna, obfita w tłuste mięso, produkty mączne i słodkości. Dlatego nie ma jej na wysokim stanowisku w rankingu najlepszych kuchni świata.

Jakie kuchnie świata są najzdrowsze i co w nich jest kluczowe?

W pierwszej trójce znajdują się takie kuchnie jak śródziemnomorska, indyjska i japońska.  Co jedzą ludzie z tych obszarów, że mogą szczycić się bardzo dobrym zdrowiem i długowiecznością? Olbrzymie pokłady warzyw, owoców i ryb. Mają tego pod dostatkiem. Natura sama wskazała im prosty sposób na zachowanie tężyzny fizycznej. Surowe lub mało przetworzone pokarmy pozwalają ludziom długo pozostać w pełni sił.

W Polsce jadamy owoców i warzyw wciąż bardzo mało. Poza tym nasz klimat jest mało sprzyjający, by móc jeść świeże owoce zimą. Ratują nas transporty z ciepłych krajów, które przywożą nam te wiktuały. Polscy sadownicy mają specjalistyczne chłodnie do przechowywania jabłek. To jedyny owoc, który mamy pod dostatkiem o każdej porze roku. Ich zbiór zaczyna się latem i trwa do jesieni.

Jakie potrawy promuje kuchnia śródziemnomorska?

Kraje leżące u brzegów Morza Śródziemnomorskiego za główny pokarm mają ryby i owoce morza. Obok nich są owoce i warzywa oraz ceniona na całym świecie oliwa z oliwek. Mięso zwierząt rzeźnych rzadko króluje na stole. Przeważnie jest grillowane, a nie gotowane.

Atutem diety śródziemnomorskiej są ryby, które często przygotowuje się na surowo. Dzięki temu organizm człowieka otrzymuje mnóstwo składników odżywczych. Nieprzetworzone mięso ryb i owoców morza są cennymi źródłami tłuszczów, soli mineralnych i innych związków niezbędnych do życia. Surowe owoce i warzywa dostępne przez cały rok zapewniają kompleks witamin, przeciwutleniaczy oraz makro i mikroelementów.

Co jedzą Japończycy, że są szczupli i długowieczni – tajemnica kuchni japońskiej

Dieta kuchni japońskiej odrzuca z pożywienia takie produkty jak mleko i jego przetwory. Brak też jest chleba i makaronów, zwłaszcza z mąki białej. Japończycy unikają też produktów smażonych oraz słodyczy. Na talerzach w kuchni japońskiej znajdziemy surowe owoce i warzywa. Spośród mięs w kuchni japońskiej preferowany jest gotowany drób i ryby. Cenione są także produkty pełnoziarniste.

W diecie Japończyków znajdują się także tofu z soi, orzechy i awokado, jako główne źródło tłuszczów. Bronią się bowiem przed tłoczonymi olejami. Jeśli mięso ma być przetworzone, jedyną obróbkę termiczną, jaką japońscy kucharze stosują to gotowanie.

Kuchnia japońska – historia, składniki, przepisy, najpopularniejsze dania »

Jak wyglądają potrawy kuchni indyjskiej?

Kuchnia indyjska to mnóstwo dobroczynnych przypraw dodawanych do potraw i zero mięsa. Indyjskie zupy kremy z warzyw i roślin strączkowych są przepyszne. Tak jak kuchnia śródziemnomorska i japońska, kuchnia indyjska zasługuje na uwagę. Smak tej kuchni jest urozmaicony ze względu na dodawanie dużych ilości przeróżnych mieszanek przyprawowych.

Kuchnia indyjska jest tradycyjnie przekazywana z pokolenia na pokolenia. Jej korzenie sięgają wierzeń i naturalnej medycyny nazywanej ajurwedą. Bardzo ważne jest komponowanie posiłków, kierując się trzema gunami (elementami). Pierwszy to sattwa, do którego zalicza się zboża, warzywa i nabiał. Maja one oddziaływać na duchowość.Drugi – radżas wskazuje na używki i napoje o działaniu pobudzającym (kawa, herbata, czekolada), większość indyjskich ziół i sól.

Trzecim elementem w kuchni indyjskiej nazywanym tamas jest przesadne objadanie się, a taki stan uznawany jest jako najniższy w hierachii duchowości. Zatem najczystszym pokarmem uznaje się pokarm duchowy (w segmencie sattwa). Najważniejszą jednak rzeczą, charakterystyczną cechą dla kuchni indyjskiej jest całkowite zrezygnowanie z potraw mięsnych. Nie je się tam zarówno zwierząt rzeźnych, jak i ryb oraz owoców morza.

Kuchnia indyjska – historia, składniki, przepisy, najpopularniejsze dania »

Czy jest idealnie zdrowa kuchnia świata?

Analizując powyższe kuchnie, warto się nimi inspirować, łączyć i wyszukiwać to, co nam smakuje i daje zdrowie, siły witalne oraz tężyznę fizyczną. Kuchnie przenikają się wzajemnie. Powstało wiele wariantów nowych zdrowotnych diet, które wykluczają się wzajemnie. Dlatego należy stosować wszystko z umiarem i kierować się zdrowym rozsądkiem.


Zobacz także:

Zdrowa żywność – co to właściwie jest?

Chemia w żywności – tych składników unikaj

偽物ブランド ブランドルイヴィトンコピー