res:
Hibiskus - zdrowa i orzeźwiająca herbatka na gorące dni

Hibiskus – zdrowa i orzeźwiająca herbatka na gorące dni

Dodaj komentarz

Ta herbatka smakuje wyśmienicie na gorąco i po schłodzeniu. Zawiera dużo witaminy C i innych składników odżywczych. Jest jedną z najpopularniejszych herbatek ziołowych na świecie. Mowa o hibiskusie.

Hibiskus

Hibiskus jest zwany inaczej malwą sudańską bądź też ketmią. Jego napar ma intensywny czerwony kolor oraz kwaskowaty smak. Herbatkę produkuje się z suszonych kwiatów hibiskusa. W niektórych kulturach hibiskus pije się głównie jako herbatę mrożoną, choć zaręczam, że zimny, wystudzony napar w takie dni, jakie są ostatnio, w zupełności wystarczy:-)

Właściwości

Herbatka z hibiskusa stała się obiektem niejednego badania. Oto co dziś wiemy na temat tego pysznego napoju.

– posiada dużo witaminy C, kwasów organicznych, soli mineralnych,

– posiada inne dobroczynne składniki takie jak antocyjany (chronią przed nowotworami), polifenole (opóźniają proces starzenia się), flawonoidy (chronią przed chorobami),

– wzmacnia układ odpornościowy,

– wspomaga metabolizm,

– obniża ciśnienie,

Uwaga: w związku z tym, że herbatka z hibiskusa obniża ciśnienie, osoby z niskim ciśnieniem oraz osoby zażywające leki na jego obniżenie nie powinny pić jej w dużych ilościach.

Zastosowanie

Najpopularniejszym zastosowaniem tych pięknych kwiatów jest herbatka spożywana na zimno i na gorąco. Lecz to nie wszystkie możliwości malwy sudańskiej. Miłośnicy hibiskusa wiedzą, że można go użyć również do przygotowania wina, sosów, deserów. Niektóre odmiany wykorzystuje się jako naturalny barwnik, a nawet do wyrobu papieru. Dzięki swoim właściwościom hibiskus znalazł zastosowanie również w przemyśle kosmetycznym.

Miłośników herbat ziołowych, naturalnych i ekologicznych zapraszamy do naszego działu z herbatami:

herbaty