res:
Grzyby shiitake - właściwości i hodowla domowa

Grzyby shiitake – właściwości i hodowla domowa

Dodaj komentarz

Grzyby shiitake, czyli twardziak japoński swoją nazwę wywodzi od dwóch japońskich słów: shii drzewo oraz take grzyb, rodzaj grzybu rosnącego w naturalnych warunkach na drzewie. Charakteryzuje się brązowawym lub brązowym kapeluszem dochodzącym do 20cm średnicy oraz trzonem o 3-4 cm grubości. Trzon przybiera barwę jasnoczerwonobrązową z ciemniejszymi łuskami w górnej części.

Tu znajdziesz suszone grzyby shiitake >>Gdzie kupić grzyby shiitake?

Właściwości odżywcze grzybów shiitake

Grzyby shiitake zawierają mnóstwo odżywczych składników, ważnych dla funkcjonowania naszego organizmu. Zawierają przede wszystkim:

  • Potas, który obniża poziom ciśnienia we krwi.
  • witaminę B3 ważną dla prawidłowej pracy układu nerwowego.
  • Witamina D – wzmacnia kości, a wapń i fosfor wpływa na ich strukturę.
  • Miedź i witaminę B5, która wspomaga układ odpornościowy i pomaga w uwalnianiu przeciwciał w organizmie.
  • Lentinan – związek organiczny z grupy polisacharydów charakterystyczny dla tej rośliny, wykazuje działanie przeciwnowotworowe. Nie jest przy tym toksyczny. Mechanizm działania tej substancji jest nieznany, jednak działanie wzmacniające układ odpornościowy i działanie przeciwnowotworowe jest bezsprzeczne, chociaż nie odnosi się do każdego z nowotworów (nie dotyczy np. raka prostaty u mężczyzn), dlatego badania nad tą rośliną są rozwojowe.

Uprawa grzybów shiitake

Początek korzystania z zasobów grzybów shiitake szacuje się na pierwsze tysiąclecie naszej ery. W warunkach naturalnych oraz hodowlanych shiitake występuje w Japonii, Korei i w Chinach. Największym producentem grzyba aktualnie są Chiny. W procesie wegetacji ogromne znaczenie dla wzrostu rośliny ma wilgotność podłoża, kwasowość oraz czynniki klimatyczne, w tym temperatura i doświetlenie. Istotny jest również dobór odmiany grzyba do warunków środowiska.

Uprawa shiitake składa się z kilku etapów i dzieli na:

  • wzrost grzybni,
  • zawiązywanie się owocników,
  • zbiór owocników do pierwszego rzutu,
  • proces regeneracji,
  • zbiór dla kolejnego rzutu.

W uprawie grzybów największe znaczenie przypisuje się podłożu. Dzięki temu shiitake z powodzeniem można hodować w domu, dla własnych potrzeb i na własnych warunkach.

Domowa uprawa shiitake

Do domowej uprawy grzybów przystępujemy z różnych powodów, czasem ekonomicznych, ale też dlatego, że szczególnie w przypadku grzybów shiitake otrzymuje się do nich stały dostęp i możliwość dowolnego stosowania.

Dla miłośników hodowli grzybów: pieczarek, boczniaków czy shiitake, na rynku dostępne są gotowe zestawy do ich uprawy w warunkach domowych. Proponowany zestaw to balot podłoża, przygotowana przerośnięta ściółka już z grzybnią. Domowy plantator musi tylko zadbać, by stworzyć jej odpowiednie warunki w domu.

Dla shiitake kluczowa jest wilgotność i temperatura. W pierwszej fazie niezbędny jest poziom wilgotności sięgający 75%, natomiast w trakcie owocowania nawet 95%. Roślina potrzebuje również dostępu do światła, chociaż istnieją metody uprawy domowej, skupiające się wyłącznie na poziomie wilgotności.  Dlatego całość uprawy można przechowywać w kartonie czy np. akwarium, gdzie łatwo jest zapanować na temperaturą i wilgotnością. Z gotowego podłoża otrzymuje się zwykle ok. 3 kg grzybów.

Zastosowanie grzybów shiitake

Grzyby shitake można spożywać na kilka sposobów, jako świeże, suszone oraz marynowane. Jedząc je na ciepło warto pamiętać, by ich obróbka cieplna przebiegała krótko, w przeciwnym razie naturalnie twardnieją.

Jedzenie tej rośliny ma chronić i leczyć organizm z guzów, przeziębień, chorób układu sercowego, nadciśnienia, otyłości, problemów seksualnych czy powstałych na skutek starzenia się organizmu.


Zobacz także:

Hodowanie kiełków. Jak samodzielnie uprawiać je w domu?

Jakie zioła i warzywa możesz wyhodować na balkonie?

偽物ブランド ブランドルイヴィトンコピー