res:
Erytrytol - co to jest, właściwości, kaloryczność i zastosowania

Erytrytol – co to jest, właściwości, kaloryczność i zastosowania

Dodaj komentarz

Co to jest erytrytol? To niewęglowodanowy słodzik pochodzenia roślinnego należący do alkoholi cukrowych (tak, jak ksylitol i sorbitol). Ta słodko smakująca substancja została odkryta w 1848 roku przez szkockiego chemika Johna Stenhouse’a. W 1993 roku erytrytol zaczął być stosowany jako słodzik w Japonii, potem w Stanach Zjednoczonych, po czym rozprzestrzenił się na całym świecie.

Substancja ta sama w sobie jest białym krystalicznym proszkiem, łatwo rozpuszczalnym w wodzie, odpornym na wysokie temperatury i wiele rodzajów mikroorganizmów, o niskiej higroskopijności.

Jak powstaje erytrytol?

Ten substytut cukru wytwarza się w procesie fermentacji kukurydzy, tapioki i innych surowców skrobiowych. W czystej postaci przypomina cukier zarówno wyglądem, jak i smakiem. Poziom jego słodkości szacuje się na 80% słodyczy cukru białego. Erytrytol praktycznie nie ma żadnych obcych posmaków, chociaż przy spożywaniu dużych dawek pojawia się mentolowy efekt chłodu.

W środowisku naturalnym erytrytol znajduje się w owocach, takich jak gruszki, śliwki i winogrona, melon, a także w grzybach i sfermentowanej żywności (wino, sos sojowy). Ponadto erytrytol występuje endogennie w różnych tkankach organizmu oraz w spożywanej żywności.

Gdzie kupić erytrytol? Sprawdź »

Właściwości i kaloryczność erytrytolu

Erytrytol polecany jest osobom cierpiącym na choroby takie, jak cukrzyca i otyłość. Pomoże również każdemu, kto chce schudnąć, ale nie chce całkowicie wyeliminować słodkiego z diety. Jest często stosowany przez sportowców. Nie powoduje próchnicy, ponieważ – podobnie jak alkohol cukrowy – nie jest pożywieniem dla bakterii próchnicowych w jamie ustnej. Według badań, erytrytol pomaga nawet chronić zęby przed próchnicą.

Ponadto erytrytol – w przeciwieństwie do innych alkoholi cukrowych (ksylitol, sorbitol) – nie ulega fermentacji przez bakterie w jelitach. Ludzie nie mają enzymów rozkładających erytrytol, dlatego związek ten przechodzi przez organizm w niezmienionej postaci.

Głównymi czynnikami zapewniającymi bezpieczeństwo stosowania erytrytolu jest jego szybkie wchłanianie i wydalanie z moczem.

Zawartość kalorii w erytrytlu 0-0,2 kcal na 100 g. Produkt nie zawiera węglowodanów, tłuszczów ani białek. Co więcej, nawet indeks glikemiczny tej substancji słodzącej wynosi 0, podczas gdy indeks insulinowy sięga 2.

Zobacz najczęściej kupowany erytrytol: Targroch »

Zastosowania erytrytolu

Erytrytol znajduje zastosowanie:

  • W branży spożywczej – napoje dietetyczne, soki, nektary; produkty zdrowotne i dietetyczne; produkty żywnościowe takie jak czekolada, galaretka i dżem, marmolada, jogurt, lody i inne desery oraz guma do żucia bez cukru.
  • W farmakologii – w celu poprawy smaku leków, w tym przeznaczonych dla dzieci (witaminy, syropy na kaszel).
  • W kosmetologii – w produktach higienicznych do pielęgnacji jamy ustnej: pasty do zębów w tym wybielające, płukanki.

Ta substancja słodząca jest często zawarta w różnych mieszankach, służąc jako materiał bazowy lub jako substancja wypełniająca do słodzików o wysokiej intensywności (o wysokim wskaźniku słodkości).

Erytrytol można mieszać z innymi substancjami, aby poprawić ich smak i konsystencję, czyniąc je bardziej podobnymi do cukru. Stosuje się go w kuchni, np. do pieczenia, natomiast obróbka cieplna nie pozbawia produktu słodyczy. Można go używać do robienia pianek, dodawać do ciasta naleśnikowego, a nawet do gorących napojów.

Co jest lepsze – erytrytol czy ksylitol?

Erytrytol czy ksylitol – czym się różnią? Potwierdzoną różnicą jest procentowa zawartość słodyczy, a także kaloryczność (w porównaniu do cukru białego).

  • Jedna łyżka ksylitolu odpowiada jednej łyżce cukru, jednak zawiera 40% mniej kalorii. Z tego powodu jest zalecany do wykorzystywania w kuchni, stosując ten sam przelicznik, który jest używany w przypadku białego cukru.
  • Erytrytol natomiast jest o 30% mniej słodki od białego cukru, ale nie zawiera żadnych kalorii.

Czym jeszcze różni się erytrytol i ksylitol? Te słodziki różnią się indeksem glikemicznym, przy czym (erytrol – IG 0, ksylitol – IG 13). Różnice można znaleźć również w działaniu tych słodzików na układ trawienny. Erytrytol – w przeciwieństwie do ksylitolu – nie jest metabolizowany (jest w pełni wydalany). Ksylitol zaliczany jest to naturalnych prebiotyków. Dlatego rozważając te dwa produkty trzeba zwrócić uwagę na ich prozdrowotne właściwości. Osoby poszukujące skutecznego sposobu na utratę wagi wybiorą erytrytol, ponieważ nie ma kalorii.

Dietetycy zalecają włączenie do diety produktów zawierających słodzik w przypadku zaburzeń metabolicznych lub nadwagi.


Zobacz także:

Zdrowe zamienniki białego cukru »

Wszystko o ksylitolu »

偽物ブランド ブランドルイヴィトンコピー