res:
Dzika róża - właściwości i przeciwwskazania

Dzika róża – właściwości i przeciwwskazania

Dodaj komentarz

W naszym kraju możemy spotkać wiele różnych roślin. Rosną przy drogach, na łąkach, polach czy w lasach. Wiele z nich cechuje się działaniem leczniczym. Do takich zaliczamy właśnie dziką różę, znaną i popularną zarówno w ziołolecznictwie, jak i w kuchni.

Dzika róża – charakterystyka rośliny

Dzika róża to krzew, który osiąga maksymalną wysokość ok. 3 m. Na jego pędach znajdują się jajowate liście oraz grube kolce. Owoce o kulistojajowatym kształcie mają ok. 3 cm długości oraz 1,5 cm średnicy. Mają barwę pomarańczową albo pomarańczowo – czerwoną, są twarde i błyszczące. Roślina owocuje od września do zimy – w tym okresie powinno się zbierać jej owoce.

Dzika róża – właściwości zdrowotne i kosmetyczne

Dzika różna to roślina powszechnie wykorzystywana w ziołolecznictwie. W składzie znajduje się znaczna ilość witaminy C, dzięki czemu już kilka owoców może uzupełnić jej braki w organizmie. Poza tym w składzie są witaminy z grupy B, witamina A, K, E.

Napary z dzikiej róży są świetną propozycją dla osób, które zmagają się ze złym samopoczuciem i mają zanieczyszczony toksynami organizm. Dzika róża dostarcza bowiem wielu przeciwutleniaczy, które są w stanie skutecznie poradzić sobie z wolnymi rodnikami. Usunięcie z organizmu wolnych rodników stanie się możliwe, jeśli dzika róża będzie regularnie wykorzystywana.

Spożywanie dzikiej róży to także sposób na ochronę przed miażdżycą, nowotworami, szybkim starzeniem się skóry.

Badacze zauważają, że dzika róża to roślinny odpowiednik oleju rybiego, tym samym wykazuje właściwości przeciwartretyczne. Osoby, które przez dłuższy czas przyjmują tabletki z dzikiej róży zauważają w swoim organizmie zmniejszenie dolegliwości związanych z zapaleniem stawów.

Stosowanie dzikiej róży może by również dobrą propozycją dla osób zmagających się z cukrzycą. Przyjmowanie proszku z dzikiej róży będzie sposobem na obniżenie i ustabilizowanie poziomu cukru we krwi.

Jeśli chodzi o zastosowanie dzikiej róży w kosmetyce – jest ona dobrą propozycją do tworzenia domowych kosmetyków, które odżywiają skórę, zmniejszają przebarwienia, łagodzą podrażnienia, rozjaśniają cerę, działają ściągająco, zmniejszają zmarszczki, redukują trądzik i wspomagają leczenie blizn.

Oczywiście, możliwe jest także nabycie wyrobów gotowych. Popularnym i skutecznym kosmetykiem na bazie dzikiej róży jest np. serum rozświetlające ».

Przeciwwskazania do stosowania dzikiej róży

Trzeba liczyć się z tym, że u niektórych osób dzika róża może powodować również skutki uboczne. Najczęściej wymienia się takie dolegliwości jak: wymioty, biegunka, bóle głowy, bezsenność, ciągle utrzymujące się zmęczenie.

Dzika róża nie może być stosowana przez osoby, które przeszły atak serca. Znajdująca się w składzie rugosyna E może powodować zakrzepy – wtedy rośnie ryzyko kolejnego zawału. Dotyczy to również osób, które są po udarze mózgu, zmagających się z zakrzepicą żył lub przebyły zator płucny.

Dzika róża – wartości odżywcze (na 100g)

Owoce dzikiej róży dostarczają następujących wartości odżywczych (na 100g):

  • Wartość energetyczna” 162 kcal
  • Białko – 1,6 g. białka
  • Węglowodany – 38,2 g
  • Cukier – 2,58 g
  • Błonnik – 24,1 g
  • Tłuszcz – 0,34 g

Najważniejsze w przypadku tej rośliny są jednak zawarte w niej witaminy (na 100g):

  • Witamina C – 426 mg
  • Witamina B1 – 0,02 mg
  • Witamina B2 – 0,17 mg
  • Witamina B3 – 1,3 mg
  • Witamina B5 – 0,8 mg
  • Witamina B6 – 0,08 mg
  • Witamina B9 –  3,00 µg
  • Witamina B4 – 12 mg
  • Witamina A –  4,345 i.u.
  • Witamina E – 5,84 mg
  • Witamina K – 25,9 µg.

Jeśli chodzi o składniki mineralne , 100 g dzikiej róży zawiera:

  • Wapń – 168 mg
  • Żelazo – 1,06 mg
  • Magnez – 69 mg
  • Fosfor – 61 mg
  • Potas – 429 mg
  • Sód – 4mg,

Zobacz także:

Przepisy na przetwory z dzikiej róży

Zalety kosmetyków naturalnych. Oto, dlaczego warto je stosować

偽物ブランド ブランドルイヴィトンコピー