res:
Przepis na ocet jabłkowy

Przepis na ocet jabłkowy

Dodaj komentarz

„Ocet jabłkowy zawiera dużo potasu, przydaje się też w domowej kuchni do sosów i zakwaszania potraw. Potas ma dobroczynne działanie: zapewnia prawidłowy wzrost dzieci, u osób starszych przeciwdziała procesom miażdżycowym.

Ocet jabłkowy stosowany jest powszechnie w medycynie ludowej ze względu na dużą zawartość potasu, a ponadto fosforu, chloru, sodu, magnezu, wapnia, siarki, żelaza, fluoru, krzemu i innych pierwiastków śladowych. Ma on działanie profilaktyczne i lecznicze w przypadku wielu chorób, jak np. reumatyzm, przeziębienie, zaburzenia trawienne, ogólne wyczerpanie, bóle i zawroty głowy, bóle gardła, nadmiar śluzu w przewodzie pokarmowym, zaburzenia związane ze zmianą pogody, otyłość, choroby skórne.

Przepis na ocet jabłkowy

Obieramy umyte jabłka, usuwamy zepsute części. Skórki wkładamy do naczynia i zalewamy przegotowaną wodą z dodatkiem cukru lub miodu (100 g cukru na 1 litr wody). Nakrywamy naczynie gazą i trzymamy w ciepłym, ciemnym miejscu. Nawet jeśli pojawi się biały galaretowaty nalot, nie ma żadnej obawy zatrucia. Po 10-14 dniach odcedzamy zawartość na durszlaku, pozostały płyn przecedzamy przez watę ułożoną na gazie, którą należy wyłożyć lejek. Butelki z octem trzymamy w lodówce lub innym chłodnym miejscu, by nie przedłużać procesu fermentacji, bo ocet będzie za kwaśny. Podczas fermentacji powstaje biały kożuch. Możemy go normalnie używać, np. do przyspieszenia dojrzewania następnej porcji octu.

Ocet pijemy codziennie rano na czczo: 2 łyżki z dodatkiem łyżeczki miodu, rozpuszczone w pół szklanki ciepłej wody jako sposób na dobre trawienie, oczyszczanie nerek, zapobieganie wielu schorzeniom. Smarujemy nim też skórę (roztworem 3-proc.), co zapewnia jej jędrność i właściwe pH, zapobiega wypryskom. Stosujemy go również do sałatek i zakwaszania potraw.”

Źródło: „Kalendarz zdrowotny 2011. Porady dr Jadwigi Górnickiej”