res:
Przepis na domowe ogórki kiszone

Przepis na domowe ogórki kiszone

Dodaj komentarz

Przygotowanie smakowitych ogórków kiszonych może być wyzwaniem. Zawierają one dużo wody i bardzo szybko padają ofiarą enzymów trawiących pektynę.  Są jednak sposoby, dzięki którym miłośnicy kiszonek przyrządzą w domu pyszne, apetyczne ogóreczki:-)

Przepis na ogórki kiszone

Składniki:

  • 1 kg ogórków mniej więcej tej samej wielkości
  • solanka (3 łyżki soli na 1 litr wody)
  • kilka plastrów marchewki
  • nierafinowana sól morska
  • czosnek, koper
  • dodatkowo: chrzan, ostra papryka

Przygotowanie:

1.Umyte ogórki namocz w zimnej (a nawet lodowatej) wodzie, zeskrobując pozostałości po kwiatach na czubkach ogórków i łagodnie usuwając kolce.

2. Przygotuj solankę – 3 łyżki soli na litr wody (nieco słabsza solanka, 2 łyżki soli na 1 litr wody, jest polecana do ogórków małosolnych). Do solanki dodaj ogórki i pozostałe składniki. Powinny być one całkowicie zanurzone w solance. Warzywa często wypływają na wierzch, więc trzeba docisnąć je za pomocą płytki lub innego niewielkiego obciążnika.

3. Jeśli przeprowadzasz fermentację w temperaturze powyżej 25 stopni C, powinna ona trwać tylko kila dni, po tym czasie produkt należy zjeść lub schować do lodówki. W chłodniejszym otoczeniu fermentacja może przebiegać dłużej, ale trzeba często sprawdzać smak warzyw i przy pierwszych oznakach zmiękczenia schować przetwory do lodówki.  Gdy w ogórkach zachodzi proces fermentacji, kolor skórki zmienia się z jasnozielonego na ciemniejszy, oliwkowy, a środek warzywa zmienia barwę z białej na przezroczystą.

4. Gdy ogórki wchłoną sól z solanki, zwiększa się ich ciężar właściwy, a ciężar solanki zmniejsza się, wskutek czego warzywa opadają na dno pojemnika.

5. Ogórki sfermentowane należy przechowywać w lodówce, w ziemiance lub w innym miejscu o temperaturze do 16 stopni C.

Praktyczne wskazówki

  • Aby uzyskać chrupiące ogórki kiszone można dodać kilka plastrów marchewki  lub szczyptę nierafinowanej soli morskiej.
  • Aby uzyskać świeżość ogórków kiszonych warto dodać liście winorośli, dębu, wiśni, chrzanu lub innych składników roślinnych bogatych w taniny (może być nawet torebka herbaty lub zielona skórka banana).
  • Fermentuj ogórki mniej więcej tego samego rozmiaru – wtedy uzyskasz najlepsze rezultaty.
  • Dodaj do ogórków dużą ilość czosnku i kopru (najlepiej kwiatów kopru). Dobrym składnikiem będzie również chrzan i ostra papryka.
  • Aby zlikwidować nalot (pleśń) wypróbuj fermentowanie ogórków w szklanym słoiku stojącym blisko okna, po to, by solanka miała kontakt ze światłem słonecznym.

Źródło: „Sztuka fermentacji