res:
Dieta antyrakowa skutecznÄ… profilaktykÄ…

Dieta antyrakowa skutecznÄ… profilaktykÄ…

Dodaj komentarz

Choroby nowotworowe stały się plagą naszych czasów. Do zachorowań na raka dochodzi na skutek wielu czynników. Można zaliczyć do nich m.in. bardzo szybkiego tempa życia, długotrwałego stresu, obciążeń genetycznych oraz niewłaściwej diety i bardzo niskiej lub zerowej aktywności fizycznej. Badania naukowe dowodzą, że stosując odpowiednią profilaktykę, regularnie się badając oraz prowadząc aktywny i zdrowy tryb życia jesteśmy w stanie w znaczący sposób wyeliminować ryzyko zachorowań na wiele rodzajów nowotworów.

Oprócz powyższych czynników w profilaktyce antynowotworowej kluczową rolę odgrywa właściwa dieta. To, co jemy może w znaczący sposób zminimalizować ryzyko wystąpienia nowotworu złośliwego lub je znacznie zwiększyć. Dlatego właściwy oraz zdrowy sposób odżywiania to jeden z bardzo skutecznych sposobów na to aby uniknąć nowotworu.

Jak powinna wyglądać dieta antyrakowa?

Dieta pozwalajÄ…ca zapobiegać zachorowaniu na wiele rodzajów nowotworów opiera siÄ™ na podstawowej zasadzie. PowinniÅ›my w głównej mierze spożywać bardzo duże iloÅ›ci warzyw i owoców pochodzÄ…cych z ekologicznych upraw lub z wÅ‚asnego ogródka. Powinna ona bazować głównie na skÅ‚adnikach pochodzenia naturalnego oraz niskiej zawartoÅ›ci miÄ™sa, soli lub alkoholu – produkty te zaleca siÄ™ wykluczyć caÅ‚kowicie.

Także białe pieczywo, produkty mączne oraz spożywanie dużych ilości cukru zwiększają nawet kilkakrotnie ryzyko zachorowania na nowotwory.

dieta antyrakowa

Skuteczna dieta antynowotworowa

Istnieje kilka zasad, których przestrzeganie może pomóc nam uniknąć zachorowania na nowotwory złośliwe:

  • Aby skutecznie bronić siÄ™ przed wystÄ…pieniem nowotworu należy bezwzglÄ™dnie pilnować prawidÅ‚owej masy ciaÅ‚a. Udowodniono, że ryzyko wystÄ…pienia nowotworu jest kilkukrotnie wyższe u osób cierpiÄ…cych na otyÅ‚ość, aniżeli tych z prawidÅ‚owÄ… masÄ… ciaÅ‚a.
  • Należy jadać posiÅ‚ki przygotowane na bazie Å›wieżych oraz ekologicznych produktów bogatych w witaminy i mineraÅ‚y. JednoczeÅ›nie należy unikać żywnoÅ›ci wysoko przetworzonej oraz poddanej wysokiej obróbce termicznej i chemicznej.
  • W diecie antyrakowej nie powinno zabraknąć produktów o wysokiej zawartoÅ›ci witaminy C, witamin z grupy B oraz antyoksydantów, zwanych także przeciwutleniaczami. Antyoksydanty Å›wietnie radzÄ… sobie w walce z wolnymi rodnikami odpowiadajÄ…cymi za procesy starzenia siÄ™ oraz pojawianie siÄ™ nowotworów. Można je znaleźć w owocach cytrusowych, suszonej żurawinie oraz zielonej herbacie czy soku z aloesu.
  • WÅ‚Ä…czenie do diety pestek migdaÅ‚owca, brzoskwiÅ„ oraz moreli, które sÅ‚ynÄ… z wysokiej zawartoÅ›ci witaminy B17 zwanej także amigdalinÄ…, która w niektórych krajach uznawana jest jest za substancjÄ™ pomocnÄ… w walce z rakiem.
  • Chociaż w diecie antyrakowej unikać należy spożywania miÄ™sa – zwÅ‚aszcza jego czerwonej odmiany to badania naukowe dowodzÄ…, że spożywanie podrobów kilkakrotnie zmniejsza ryzyko zachorowaÅ„ na nowotwory. Do podrobów zaliczamy wÄ…tróbkÄ™, drobiowe żoÅ‚Ä…dki oraz serce.

Przeczytaj również Kolejna odsÅ‚ona raka – „Cesarz wszech chorób. Biografia raka”.