res:
Czy wiesz co jesz? Eksperyment McCarrisona

Czy wiesz co jesz? Eksperyment McCarrisona

Dodaj komentarz

Czy zastanawiałeś się kiedyś jaki wpływ na organizm ma żywność, do której jesteśmy przyzwyczajeni (wszechobecna biała mąka, biały cukier, mleko, sztuczne pokarmy)? Słynne już badanie-eksperyment irlandzkiego chirurga dr Roberta McCarrisona z lat 30/40-tych XX wieku ilustruje to znakomicie. McCarrison spędził 7 lat wraz z ludem Hunzów. Był zafascynowany ich długowiecznością (żyli ponad 100 lat w dobrym zdrowiu) i doskonałą kondycją psycho-fizyczną. Przez cały okres pobytu nie zaobserwował ani jednego przypadku zaburzeń czy chorób układu pokarmowego. Przez siedem lat jego pomoc lekarska polegała głównie na leczeniu uszkodzeń powypadkowych, usuwaniu starczej katarakty lub chorób niezwiązanych z pożywieniem.

Zaintrygowany postanowił zbadać tę olbrzymią dysproporcję zdrowotną Hunzów, ludzi zachodu i Hindusów. Do eksperymentu badacz wybrał szczury albinosy. Szczury są często wykorzystywane w badaniach żywieniowych, z tego względu, że lubią te same pokarmy, co ludzie, w dodatku żyją krótko, co umożliwia zaobserwowanie całej historii życia (27 miesięcy z życia szczura odpowiada około 50 lat życia człowieka).

Do pierwszego etapu eksperymentu wybrano 1200 młodych zdrowych szczurów. Szczury odżywiano typowym jedzeniem Hunzów – pełnoziarnistym czapati posmarowanym świeżym masłem, świeżymi surowymi warzywami, surowym mlekiem, małą porcją mięsa z kośćmi raz w tygodniu i mnóstwem czystej wody do picia.  Zwierzęta żyły w dobrych warunkach – z dostępem do świeżego powietrza, słońca, wygodnie i czysto. Po 27 miesiącach szczury były zabijane i dokładnie badane. Z raportu dowiadujemy się: “… W ciągu tych 27 miesięcy nie zdarzył się ani jeden przypadek zachorowania. (…) Zarówno badania kliniczne, jak i sekcje wykazały, że są one zupełnie wolne od wszelkich chorób. Możliwe, że miały jakieś ukryte dolegliwości tego lub innego rodzaju, ale jeżeli nawet tak było, to nie udało mi się znaleźć ani klinicznych, ani mikroskopowych objawów tych chorób.”

W dalszej części eksperymentu badacz wziął chore szczury i utrzymywał je na diecie Hunzów – wszystkie wyzdrowiały. Następnie obiektem badań stały się różne diety indyjskie –  zdrowe szczury umieszczono w dobrych warunkach, z dostępem do słońca, czystego powietrza, lecz do jedzenia podawano głównie ryż, nasiona strączkowe i gotowane warzywa z przyprawami. Po pewnym czasie szczury zapadały na różne choroby – wrzody, czyraki, choroby oczu, zębów, skrzywienia kręgosłupa, wypadanie włosów, anemię, schorzenia skórne, choroby serca, nerek i mnóstwo dolegliwości trawiennych.

W ostatnich eksperymentach szczury pozostały na diecie najbiedniejszych klas angielskich – białym chlebie, margarynie, słodzonej herbacie, gotowanych warzywach, puszkowanym mięsie, tanich dżemach i galaretkach. Jak można było przypuszczać pojawiły się różnorakie choroby, dodatkowo szczury stały się nerwowe – “Były nerwowe i skłonne do gryzienia swoich opiekunów. Żyły w niezgodzie między sobą, a wreszcie szesnastego dnia eksperymentu zaczęły się zabijać i zjadać słabszych spośród siebie.”

Eksperymenty wykonano w latach 30/40 XX wieku, w czasach, gdy jeszcze można było zjeść zdrową nieskażoną toksynami marchewkę. A dziś? Aby w zwykłym sklepie znaleźć produkt naprawdę zdrowy trzeba się “nagimnastykować”.

O ile w powyższych eksperymentach choroby szczurów były do przewidzenia, to gryzienie i zabijanie słabszych okazuje się zaskakujące. A w zachodnich społeczeństwach? Takim metaforycznym gryzieniem i zabijaniem są wszelkie przejawy agresji (fizycznej i psychicznej), nienawiść, zawiść, złorzeczenie. Czy negatywne zjawiska są winą tylko środowiska (nieodpowiedniego jedzenia, toksyn itp.)? Myślę, że nie. Każdy człowiek każdego dnia wybiera (świadomie lub nie) myśli, uczucia, określone zachowania. Każdy z nas otrzymuje pewnego rodzaju zaproszenie do bardziej świadomego życia (w postaci spotkanych osób, artykułów, filmów, książek, audycji radiowych, przebłysków świadomości) – lecz nie każdy z tego zaproszenia korzysta. Dlatego tak ważny jest każdy świadomy człowiek oraz każde działanie w celu poprawy zdrowia i świadomości.

Więcej o plemieniu Hunzów możesz przeczytać w artykule >> W krainie zdrowia plemienia Hunzów a jeśli będziesz odczuwać niedosyt tematu, polecamy książkę >> Tajemnice zdrowia plemienia Hunzów

偽物ブランド ブランドルイヴィトンコピー