res:
Czarnuszka – właściwości i zastosowanie

Czarnuszka – właściwości i zastosowanie

Dodaj komentarz

Czarnuszka siewna (Nigella sativa) to roślina pochodząca z Iraku i Turcji jednak obecnie uprawiana jest w wielu innych krajach świata. Uprawy jak również dziko rosnącą czarnuszkę można spotkać również w Polsce. Zwana czarnym złotem faraonów używana była już w starożytności jako panaceum na wiele dolegliwości. Mówiono o niej „leczy wszystko oprócz śmierci”.

W dzisiejszych czasach czarnuszka przeżywa swoją drugą młodość.
Nasionka tej rośliny zawierają bardzo dużo cennych substancji:

  • Nienasycone kwasy tłuszczowe: kwas linolowy (omega-6) – około 60 proc., kwas oleinowy (omega-9) – około 25 proc. i kwas alfa-linolenowy (omega-3) – około 1 proc.
  • Fosfolipidy i fitosterole,
  • Flawonoidy i równie cenne saponiny,
  • Białka (osiem z dziewięciu niezbędnych aminokwasów) i węglowodany,
  • Alkaloidy m.in. nigellinę, nigellaminę, nigellidynę, nigellicynę – rzadkie w świecie roślin,
  • Olejek eteryczny zawierający m.in. tymochinon, limonen, karwakrol, karwon i inne,
  • Witaminy A, E, F, B1, B3, B6, biotynę, związki mineralne m.in. cynku, selenu, magnezu, wapnia, żelaza, sodu i potasu.

Czarnuszka występuje w dwóch postaciach:

>>Nasiona
Mogą służyć jako zamiennik pieprzu (mają podobny do niego, nieco ostry smak). W przeciwieństwie do tradycyjnego pieprzu czarnuszka nie zakwasza organizmu.
>>Olej z nasion
Stosowany wewnętrznie (do picia) jak również zewnętrznie w przypadku problemów skórnych, czy podczas przeziębień.

Właściwości lecznicze czarnuszki:

  1. Działa antybakteryjnie, antywirusowo i przeciwgrzybiczo. Jest pomocna przy leczeniu przeziębień. Szczególnie sprawdza się przy nieżytach górnych dróg oddechowych czy przy leczeniu kataru. Olejki eteryczne zawarte w nasionach powodują rozszerzenie oskrzeli, a tym samym wspomagają ich pracę. Ponadto zmniejszą ilość śluzu i ułatwiają wykrztuszanie zalegającej wydzieliny. Czarnuszkę warto stosować również podczas różnego rodzaju infekcji grzybiczych.
  2. Wspomaga leczenie cukrzycy. Z przeprowadzonych badań wynika, że czarnuszka zmniejsza poziom glukozy we krwi i przyczynia się do wzrostu wydzielania insuliny.
  3. Pomaga przy nadciśnieniu. Obniża ciśnienie krwi i zmniejsza ryzyko powstawania zakrzepów. Chroni  również przed wzrostem homocysteiny, prowadzącej do rozwoju miażdżycy.
  4. Ma działanie przeciwpasożytnicze. Jak wynika z badań olej z czarnuszki okazał się pomocny przy leczeniu tasiemca, owsików, blastocytozy, a nawet włośnia krętego. Pod tym kątem olej z czarnuszki ma działanie silniejsze nawet od oleju czosnkowego.
  5. Działa przeciwalergicznie. Regularne stosowanie oleju z czarnuszki zmniejsza objawy alergii. Działa on antyhistaminowo i wielu osobom pomaga przetrwać czas pylenia roślin czy działanie innych alergenów.
  6. Przeciwdziała tworzeniu się kamieni nerkowych.
    Obniża stężenie szczawianów w moczu i hamuje formowanie kamieni nerkowych.
  7. Pomocna prze leczeniu nowotworów i chroni przed skutkami promieniowania. Olej z czarnuszki hamuje aktywność komórek nowotworowych i niszczy pewne ich rodzaje. Zapobiega też uszkodzeniom wywołanym promieniowaniem podczas radioterapii.
  8. Pomaga w leczeniu zmian skórnych. Czarnuszka sprawdza się w leczeniu trądziku, łuszczycy, atopowego zapalenia skóry, grzybicy i wysypek wywołanych przez bakterie. Przy powyższych dolegliwościach czarnuszkę powinno się stosować wewnętrznie ale też zewnętrznie w postaci oleju czy toniku, który możemy zrobić samodzielnie w domu.
  9. Zwalcza problemy skóry głowy i włosów. Podobnie jak przy dolegliwościach skórnych czarnuszka pomaga też przy problemach z włosami. Hamuje ich wypadanie, skutecznie zwalcza łupież i stany zapalne skóry głowy, pobudza włosy do wzrostu.