
Cukier kokosowy – zdrowy zamiennik białego cukru
Zdrową alternatywą dla powszechnie używanego białego cukru, jest m.in. nierafinowany cukier kokosowy. Jest on wytwarzany z soku pąków palmy kokosowej bogatego w enzymy, kwas octowy, naturalne drożdże, aminokwasy, witaminy i minerały.
Skąd się bierze cukier kokosowy?
Cukier kokosowy jest powszechnie używany w Azji południowo-wschodniej. Otrzymanie cukru odbywa się dwufazowo – najpierw należy zebrać sok z pąków palmy kokosowej, następnie należy go podgrzać w celu odparowania wody.
Aby pobrać sok, należy zrobić nacięcia w kolbie kokosa. Sok spływa do podstawionych pojemników, najczęściej bambusowych. Aby sok spływał nieprzerwanie, należy codziennie nacinać kolbę. Zwykle z jednej kolby sok spływa około 30-40 dni. W ciągu roku jedno drzewo jest w stanie wyprodukować około 288 litrów soku. W tym czasie potrzebuje jednak „odpoczynku”, regeneracji na okres zwykle 3-4 miesięcy.
Tuż po zebraniu soku, przelewa się go do wielkich woków w celu odparowania wody. Sok musi być świeży, niesfermentowany, o odpowiednim pH – co najmniej 5.9. W trakcie podgrzewania sok zmienia kolor i konsystencję z półprzezroczystego płynu na ciemnobrązową konsystencję syropu. Można pozostać przy takiej postaci, bądź też podgrzewać go dalej, do uzyskania formy sypkiej. Cukier kokosowy jest dostępny w sprzedaży w formie syropu, pasty, twardych brył i w postaci skrystalizowanej. Konsystencja zależy od ilości wilgoci – im mniej wilgoci, tym bardziej skrystalizowana forma.
Poniżej znajduje się krótki filmik ukazujący jeden z etapów procesu produkcji cukru kokosowego:
Cukier kokosowy i jego zalety
Cukier kokosowy jest u nas mało znanym produktem, lecz zasługuje na uwagę ze względu na liczne zalety:
– jest długotrwałym źródłem energii
– jest nierafinowany
– jest tradycyjnie wytwarzany
– bez żadnych dodatków, niebielony
– może być podgrzewany do zastosowań kuchennych
– ma niższy indeks glikemiczny, niż cukier rafinowany, co powoduje mniejsze skoki cukru we krwi
– nasz cukier pochodzi z palmy kokosowej z upraw ekologicznych
– dokonując zakupu, wspieramy społeczności rolnicze
Jego wadą jest chyba jedynie cena – cukier kokosowy jest zwykle kilkukrotnie droższy od brązowego. Jednak mimo wysokiej ceny jego zalety przewyższają cenową wadę.
Cukier kokosowy, w 100% naturalny, czysty, nierafinowany, pochodzący z kontrolowanych upraw ekologicznych.