res:
Co to jest napój ryżowy? Właściwości, kaloryczność i zastosowania

Co to jest napój ryżowy? Właściwości, kaloryczność i zastosowania

Dodaj komentarz

Jednym z popularniejszych wśród napoi roślinnych jest napój ryżowy. Jest podobny do mleka, dlatego idealnie nada się jako zdrowszy zamiennik mleka krowiego. Składa się głównie z wody oraz ryżu. Produkty tego typu stają się coraz bardziej popularne, a co za tym idzie- są częściej spotykane na sklepowych półkach. Napój ryżowy jest zdecydowanie droższy niż zwykłe mleko krowie, ze względu na jego składniki/ Jego ceny wahają się od 7 do 8 zł za litr.

Napój ryżowy – właściwości i wartości odżywcze

Zazwyczaj napoje ryżowe różnych firm mają w swoim składzie podstawowe składniki, takie jak: woda, ryż, olej słonecznikowy, sól/sól morska, oraz niekiedy inne składniki odżywcze, takie jak wapń.

Według danych zawartych w bazie USDA na 100 g produktu przypada:

  • 47 kcal
  • 0,3 g błonnika
  • 5,28 g cukru (naturalnie występujące)
  • 11 mg magnezu
  • 0,47 mg witamy E i B6

Dzięki swoim właściwościom odżywczym, napój ryżowy polecany jest dla osób chcących się odchudzać. Zawiera o wiele mniej tłuszczów, a dodatkowo jest wzbogacony o minerały i witaminy.

Niestety, napój ryżowy nie będzie odpowiedni dla cukrzyków ze względu na wysoką zawartość węglowodanów. Powinny go unikać także małe dzieci, kobiety w ciąży oraz karmiące piersią.

Szeroki wybór napojów ryżowych »

Napój ryżowy – zastosowania

Mleko ryżowe różni się nieco od smaku oraz wyglądu mleka krowiego. Mimo wszystko nada się idealnie do niektórych potraw. Można pić je jako już gotowy produkt. Schłodzone mleko ryżowe może nadać się jako napój orzeźwiający.  Idealnie sprawdzi się do owsianki, której nada wyrazisty smak. Owsianka będzie jeszcze bardziej smaczniejsza z dodatkiem owoców, takich jak banany, truskawki czy maliny. Można dodać je jako zamiennik mleka krowiego np. do budyniu lub ciast, a także do shake’ ów, kaszek oraz zup mlecznych. Na jego bazie jest również możemy przygotować jogurt lub kefir. Będzie idealnym zamiennikiem mleka krowiego w puddingu chia.

Napój ryżowy jest idealny dla osób, którzy są na diecie wegańskiej, ponieważ nie zawiera żadnych produktów pochodzenia zwierzęcego. Nada się także dla alergików, ponieważ w swoim składzie nie zawiera orzechów oraz soi. Stosowany jest również przez osoby, które chcą zdrowo się odżywiać i zadbać o swój wygląd. Podstawą zaletą tego produktu jest fakt, że nie posiada on laktozy, dlatego jest polecany dla osób nietolerujących laktozę, jak również dla osób mających alergie na mleko krowie. Przeznaczony jest także dla osób mających problemy z trawieniem białek.

Natumi – napój ryżowy bezglutenowy »

Vitariz – napój ryżowy z orzechami laskowymi »

Jak przygotować samodzielnie napój ryżowy?

Dla osób lubiących produkty przygotowywane samodzielnie, mamy idealny przepis na jego wykonanie. Przygotowanie jest stosunkowo łatwe i nie wymaga szczególnych umiejętności kulinarnych.

Składniki:

  • 2 litry wody
  • szklanka ryżu (może być biały, brązowy, okrągły lub podłużny)
  • sól
  • cukier (biały, brązowy lub waniliowy)

Przygotowanie:

Szklankę ryżu zalewamy przegotowaną lub źródlaną wodą, a następnie wkładamy do lodówki najlepiej przez całą noc. Rano ziarna ryżu odcedzić i dodać do blendera. Zalać litrem wody, dodać odrobinę cukru oraz soli a następnie dokładnie zmiksować. Zblendowany ryż najlepiej przecedzić przez podwójną lub potrójną gazę. Gotowy napój ryżowy najlepiej trzymać w lodówce, w szklanej butelce.

Mleko ryżowe przygotowane z brązowego ryżu będzie miało o wiele więcej właściwości odżywczych oraz minerałów.
Szczególnie polecamy zrobienie własnego mleka ryżowego, ponieważ zawiera ono o wiele mniej składników oraz dodatków znajdujących się w gotowych produktach.


Zobacz także:

Napój owsiany – właściwości, wartości odżywcze i zastosowania »

Zdrowe napoje roślinne »

偽物ブランド ブランドルイヴィトンコピー