res:
Cynamon i jego właściwości. Doskonałe źródło przeciwutleniaczy

Cynamon i jego właściwości. Doskonałe źródło przeciwutleniaczy

Cynamon to niezwykle popularna przyprawa, bez której większość z nas nie wyobraża sobie swojej kuchni. Nie ma się temu co dziwić, gdyż charakterystyczny smak oraz zapach cynamonu czyni go dodatkiem idealnym do różnego rodzaju potraw. Na uwagę zasługują również prozdrowotne właściwości tej przyprawy. Zanim jednak po nią sięgniemy, warto upewnić się co do tego, że […]

Miód wielokwiatowy - jakie ma właściwości i na co pomaga?

Miód wielokwiatowy – jakie ma właściwości i na co pomaga?

Nie jest tajemnicą, że miód dla większości z nas jest cennym składnikiem diety. Jego spożycie zaleca się szczególnie w sezonie jesienno-zimowch zachorowań na grypę i różnego typu przeziębienia. Jednym z cenniejszych rodzajów miodów jest miód wielokwiatowy. Jak go rozpoznać? Jaki skład ma miód wielokwiatowy i na co pomaga? Miód wielokwiatowy – co to za miód? W sklepach […]

Ile kofeiny ma kawa i od czego to zależy?

Ile kofeiny ma kawa i od czego to zależy?

Kawa swoje pobudzające działanie zawdzięcza uwielbianej już od najdawniejszych czasów substancji pobudzającej – kofeinie. Czym jest kofeina i jak działa? Jaki jest jej czas działania? Ile kofeiny jest w kawie? Wszystkie te pytania postaramy się rozwiać w tym artykule. Zapraszamy do lektury! Czym jest kofeina i jak działa? Kofeina to substancja występująca naturalnie w wielu roślinach, w tym w […]

Miód faceliowy - jakie ma właściwości i na co pomaga?

Miód faceliowy – jakie ma właściwości i na co pomaga?

Miody cieszą się sporym zainteresowaniem nie tylko ze względu na swój słodki smak, ale również ze względu na prozdrowotne właściwości. Można dodawać je do różnych produktów żywnościowych lub spożywać solo w formie zdrowej słodyczy. W sklepach, zarówno tych stacjonarnych jak i internetowych można kupić różne rodzaje miodu. Miód faceliowy jest jednym z nich. Charakteryzuje się […]

Erytrytol - co to jest, właściwości, kaloryczność i zastosowania

Erytrytol – co to jest, właściwości, kaloryczność i zastosowania

Co to jest erytrytol? To niewęglowodanowy słodzik pochodzenia roślinnego należący do alkoholi cukrowych (tak, jak ksylitol i sorbitol). Ta słodko smakująca substancja została odkryta w 1848 roku przez szkockiego chemika Johna Stenhouse’a. W 1993 roku erytrytol zaczął być stosowany jako słodzik w Japonii, potem w Stanach Zjednoczonych, po czym rozprzestrzenił się na całym świecie. Substancja […]

Co to jest napój ryżowy? Właściwości, kaloryczność i zastosowania

Co to jest napój ryżowy? Właściwości, kaloryczność i zastosowania

Jednym z popularniejszych wśród napoi roślinnych jest napój ryżowy. Jest podobny do mleka, dlatego idealnie nada się jako zdrowszy zamiennik mleka krowiego. Składa się głównie z wody oraz ryżu. Produkty tego typu stają się coraz bardziej popularne, a co za tym idzie- są częściej spotykane na sklepowych półkach. Napój ryżowy jest zdecydowanie droższy niż zwykłe mleko krowie, ze […]

Napój owsiany - właściwości, wartości odżywcze i zastosowania

Napój owsiany – właściwości, wartości odżywcze i zastosowania

Ostatnio coraz popularniejsze stają się zamienniki mleka krowiego, produkowane z różnego gatunku ziaren. Doskonale uzupełniają jadłospis osób na diecie wegańskiej bądź nie tolerujących laktozy lub kazeiny. Do najczęściej dostępnych w handlu roślinnych wynalazków naśladujących mleko należy napój owsiany. Powstaje on z ziaren owsa, który nie bez powodu jest uznawany za jedno z najwartościowszych zbóż. Właściwości napoju […]

Orzechy brazylijskie - właściwości, wartości odżywcze i kalorie

Orzechy brazylijskie – właściwości, wartości odżywcze i kalorie

Orzech brazylijski jest owocem drzewa bertolecja (orzesznica brazylijska) – wysokiego, osiągającego 50 mm wysokości i żyjącego nawet ponad 500 lat. Rośnie wyłącznie w Ameryce Południowej, głównie w Amazonii. Mimo jego nazwy największym dostawcą tego rodzaju orzechów jest Boliwia. Orzech brazylijski jest jednym z największych. Ma kształt półksiężyca, skórkę w kolorze mlecznej czekolady oraz beżowy, jędrny […]

Zdrowy makaron. Które makarony warto wybierać?

Zdrowy makaron. Które makarony warto wybierać?

Badania naukowe wykazały, że wysokiej jakości makaron w zróżnicowanej diecie (zawierającej warzywa, owoce i ryby) nie szkodzi zdrowiu i kondycji. Wręcz przeciwnie – zauważono, że osoby, które regularnie spożywają makaron, mają wskaźniki BMI w normalnych granicach. Współcześni badacze doszli do konsensusu co do korzyści płynących z wysokiej jakości makaronu. Ale jaki makaron jest zdrowy i który […]