res:

Zdrowe odżywianie

Właściwości żurawiny. Na co pomaga?

Właściwości żurawiny. Na co pomaga?

Żurawina jest niezwykłym owocem – oprócz swoich walorów smakowych, posiada również właściwości zdrowotne. Badania wykazują, że działa antybakteryjnie oraz antygrzybiczo, Ma także pozytywny wpływ na organy wewnętrzne człowieka. Przyjrzyjmy się dokładniej, na co pomaga żurawina i jakie są jej właściwości. Właściwości żurawiny. Na co pomaga? Zwalczanie infekcji Stosowanie żurawiny jest zalecane przy przeziębieniu, anginie, schorzeniach reumatycznych, […]

Pigwa. Jakie ma właściwości i do czego można ją stosować?

Pigwa. Jakie ma właściwości i do czego można ją stosować?

Pigwa jest owocem, który w ostatnich latach zyskał na popularności ze względu na wysoką zawartość witaminy C. Czy warto wprowadzić ją do swojej diety? Jakie ma właściwości i do czego można ją stosować? Czy warto spożywać ją w przetworzonej formie? Zapraszamy do zapoznania się z podstawowymi informacjami na temat pigwy. Właściwości pigwy Zjadając sto gramów […]

Wegańskie dania na grilla - przepisy i składniki

Wegańskie dania na grilla – przepisy i składniki

Letnie, weekendowe popołudnia sprzyjają wspólnemu grillowaniu z rodziną lub przyjaciółmi. Można je urządzić w wielu miejscach – w ogrodzie, na działce czy w plenerze (oczywiście w miejscach, w których jest to dozwolone i bezpieczne). Grillowanie większości kojarzy się z potrawami mięsnymi, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by wybrać grillowanie w wersji wegańskiej. Wegański styl […]

Yerba mate - właściwości i zalety naparu z ostrokrzewu paragwajskiego

Yerba mate – właściwości i zalety naparu z ostrokrzewu paragwajskiego

Yerba mate to potoczna nazwa ostrokrzewu paragwajskiego. Zarówno roślina, jak i napój z jej liści pochodzi z Ameryki Południowej i podawany jest tam często zamiast herbaty. Wyróżnia się nie tylko sposobem picia (używa się do tego metalowych słomek o nazwie bombilla) – posiada również wiele korzystnych właściwości. Dzięki nim yerba mate zdobywa coraz większą popularność na […]

Woda kokosowa i jej właściwości

Woda kokosowa i jej właściwości

Woda kokosowa to napój pozyskiwany z młodych, zielonych jeszcze orzechów kokosowych. W ostatnich latach stała się ona niezwykle popularna, głównie za sprawą niektórych gwiazd kina i sportu, które piją ją wręcz w niewyobrażalnych ilościach. Co stoi za tak wielkim sukcesem wody kokosowej? Z pewnością chodzi tu o jej prozdrowotne cechy oraz to, że zapewnia świetne […]

Wielkanoc w wersji fit - zdrowe potrawy świąteczne

Wielkanoc w wersji fit – zdrowe potrawy świąteczne

Wielkanoc to zazwyczaj czas rodzinnych spotkań przy suto zastawionym stole, uginającym się od ciast, ciepłych dań, deserów, wędlin i napojów. To od nas zależy, na ile przygotowane potrawy będą zdrowe, oraz nie wpływające na przyrost zbędnych kilogramów po świątecznym ucztowaniu. Jeżeli zwracamy uwagę na to, co jemy, warto w wirze przedświątecznych przygotowań zaopatrzyć się w […]

Co zjeść, gdy mamy ochotę na coś słodkiego - zamienniki czekolady

Co zjeść, gdy mamy ochotę na coś słodkiego – zamienniki czekolady

Chyba każdy z nas obiecywał sobie, że przez jakiś czas nie będzie jadł czekolady albo słodyczy. Nie wszystkim jednak to się udaje. Zwykle sięgamy po słodką przekąskę już następnego dnia. Warto jednak pamiętać, że słodycze dostarczają nam „pustych kalorii”. Oznacza to, że jedząc naszą ulubioną słodkość nie dostarczymy organizmowi żadnych cennych składników odżywczych. Odłożymy jedynie […]

Superfoods - 5 produktów o niezwykłych właściwościach

Superfoods – 5 produktów o niezwykłych właściwościach

Zdrowe produkty szturmem podbijają nasze domy. Gdzie nie spojrzeć, tam możemy znaleźć żywność eko, bio, organic. I to naprawdę świetne nowiny – odpowiedzialne i zdrowe odżywianie wpływa doskonale na nasz organizm, samopoczucie, wydajność. Jesteśmy zdrowsi i szczęśliwsi. Niektóre z tych produktów mają jednak wyjątkowe właściwości, które nie tylko dostarczają substancji odżywczych, ale także przeciwdziałają chorobom. […]

Najlepsze oleje dla twojego zdrowia

Najlepsze oleje dla twojego zdrowia

Tłuszcze jadalne w zależności od pochodzenia podzielić można na oleje roślinne, margaryny stołowe, tłuszcze zwierzęce i tłuszcze kuchenne. Oleje roślinne są uzyskiwane z nasion lub owoców roślin oleistych takich jak soja, słonecznik, rzepak, oliwka, len czy sezam. Tłuszcze zwierzęce są wytapiane z tkanek zwierzęcych. Na szczególną uwagę zasługują oleje rybie, które pozyskiwane są z mięsa […]