res:

Zdrowe odżywianie

Jakie są najzdrowsze kuchnie świata? Przegląd

Jakie są najzdrowsze kuchnie świata? Przegląd

Najzdrowsze kuchnie świata to te, które najlepiej służą człowiekowi w zachowaniu zdrowia, siły i młodości. Każdy kraj szczyci się własnymi przepisami na smaczne potrawy. Kucharze i znawcy żywienia koncentrują się na składzie odżywczym potraw oraz ich sytości. Rodzaj pożywienia, jakiego używają do dań, uwarunkowany jest od występujących w danym rejonie roślin i zwierząt. Często posiłki […]

Zdrowa żywność - co to właściwie jest?

Zdrowa żywność – co to właściwie jest?

Zdrowa żywność to temat, do którego, na przestrzeni dziejów, podchodzono w skrajnie różny sposób. Kiedyś, chociaż nie często używano tego terminu, zdrowe produkty były paradoksalnie szerzej dostępne, z tego względu, że większość ludzi miała  na co dzień bezpośrednią styczność z produkcją żywności i naturą jako taką. Z czasem kontakt ten zmalał, a rynek zalewała fala […]

Papryka czerwona i jej właściwości. Ile ma kalorii i jakie wartości odżywcze

Papryka czerwona i jej właściwości. Ile ma kalorii i jakie wartości odżywcze

Czerwona papryka – banalny dodatek do dania, czy niedoceniany superfoods? Wypluwana przez dzieci, nierzadko na życzenie eliminowana z niektórych potraw, a jednocześnie popularny dodatek m.in. do kanapek i sałatek – papryka.  Nie(d)ocenione źródło dobra. Zmniejsza apetyt, poprawia nastrój i odmładza. Pochodzi z Ameryki, gdzie uprawiana była przez tysiąclecia. Dziś znana na całym świecie i wykorzystywana zarówno […]

Produkty z niskim indeksem glikemicznym

Produkty z niskim indeksem glikemicznym

Indeks glikemiczny i oparta na nim dieta są ostatnio bardzo popularnymi tematami. Czym jest indeks glikemiczny i jak go rozumieć? Czy taki sposób żywienia wpływa korzystnie na zdrowie? Kto może jeść produkty z niskim indeksem glikemicznym, a kto niekoniecznie? Czym jest indeks glikemiczny? Indeks glikemiczny jest miarą, która określa, jak bardzo po spożyciu 100 g […]

Właściwości kawy zbożowej. Czy jest zdrowa?

Właściwości kawy zbożowej. Czy jest zdrowa?

Kawa zbożowa jest napojem znanym w Europie od XVIII wieku, kiedy to zaczęła stanowić alternatywę dla kawy zawierającej kofeinę. Właściwości kawy zbożowej sprawiają, że jest wykorzystywana w szpitalnej diecie i polecana ludziom pragnącym zachować dobre zdrowie. W niniejszym artykule skupimy się na właściwościach tego napoju i odpowiemy na pytanie dotyczące kobiet w ciąży. Czy kobiety […]

Grzyby shiitake - właściwości i hodowla domowa

Grzyby shiitake – właściwości i hodowla domowa

Grzyby shiitake, czyli twardziak japoński swoją nazwę wywodzi od dwóch japońskich słów: shii drzewo oraz take grzyb, rodzaj grzybu rosnącego w naturalnych warunkach na drzewie. Charakteryzuje się brązowawym lub brązowym kapeluszem dochodzącym do 20cm średnicy oraz trzonem o 3-4 cm grubości. Trzon przybiera barwę jasnoczerwonobrązową z ciemniejszymi łuskami w górnej części. Tu znajdziesz suszone grzyby shiitake >> Właściwości odżywcze […]

Kasza jaglana – właściwości i wartości odżywcze

Kasza jaglana – właściwości i wartości odżywcze

Kasza jaglana jest jednym z najzdrowszych produktów, o który warto uzupełnić swoją dietę. Nie bez powodu zdobywa ona coraz większą popularność. Należy do grona superfoods, czyli składników o najlepszym wpływie na organizm człowieka. Pozyskuje się ją z łuskanych ziaren prosa, które uprawiane są od setek lat, także w Polsce. Dlaczego tak istotne jest spożywanie tej […]

Cynamon i jego właściwości. Doskonałe źródło przeciwutleniaczy

Cynamon i jego właściwości. Doskonałe źródło przeciwutleniaczy

Cynamon to niezwykle popularna przyprawa, bez której większość z nas nie wyobraża sobie swojej kuchni. Nie ma się temu co dziwić, gdyż charakterystyczny smak oraz zapach cynamonu czyni go dodatkiem idealnym do różnego rodzaju potraw. Na uwagę zasługują również prozdrowotne właściwości tej przyprawy. Zanim jednak po nią sięgniemy, warto upewnić się co do tego, że […]

偽物ブランド ブランドルイヴィトンコピー