res:

Zdrowe odżywianie

Miód faceliowy - jakie ma właściwości i na co pomaga?

Miód faceliowy – jakie ma właściwości i na co pomaga?

Miody cieszą się sporym zainteresowaniem nie tylko ze względu na swój słodki smak, ale również ze względu na prozdrowotne właściwości. Można dodawać je do różnych produktów żywnościowych lub spożywać solo w formie zdrowej słodyczy. W sklepach, zarówno tych stacjonarnych jak i internetowych można kupić różne rodzaje miodu. Miód faceliowy jest jednym z nich. Charakteryzuje się […]

Erytrytol - co to jest, właściwości, kaloryczność i zastosowania

Erytrytol – co to jest, właściwości, kaloryczność i zastosowania

Co to jest erytrytol? To niewęglowodanowy słodzik pochodzenia roślinnego należący do alkoholi cukrowych (tak, jak ksylitol i sorbitol). Ta słodko smakująca substancja została odkryta w 1848 roku przez szkockiego chemika Johna Stenhouse’a. W 1993 roku erytrytol zaczął być stosowany jako słodzik w Japonii, potem w Stanach Zjednoczonych, po czym rozprzestrzenił się na całym świecie. Substancja […]

Co to jest napój ryżowy? Właściwości, kaloryczność i zastosowania

Co to jest napój ryżowy? Właściwości, kaloryczność i zastosowania

Jednym z popularniejszych wśród napoi roślinnych jest napój ryżowy. Jest podobny do mleka, dlatego idealnie nada się jako zdrowszy zamiennik mleka krowiego. Składa się głównie z wody oraz ryżu. Produkty tego typu stają się coraz bardziej popularne, a co za tym idzie- są częściej spotykane na sklepowych półkach. Napój ryżowy jest zdecydowanie droższy niż zwykłe mleko krowie, ze […]

Napój owsiany - właściwości, wartości odżywcze i zastosowania

Napój owsiany – właściwości, wartości odżywcze i zastosowania

Ostatnio coraz popularniejsze stają się zamienniki mleka krowiego, produkowane z różnego gatunku ziaren. Doskonale uzupełniają jadłospis osób na diecie wegańskiej bądź nie tolerujących laktozy lub kazeiny. Do najczęściej dostępnych w handlu roślinnych wynalazków naśladujących mleko należy napój owsiany. Powstaje on z ziaren owsa, który nie bez powodu jest uznawany za jedno z najwartościowszych zbóż. Właściwości napoju […]

Orzechy brazylijskie - właściwości, wartości odżywcze i kalorie

Orzechy brazylijskie – właściwości, wartości odżywcze i kalorie

Orzech brazylijski jest owocem drzewa bertolecja (orzesznica brazylijska) – wysokiego, osiągającego 50 mm wysokości i żyjącego nawet ponad 500 lat. Rośnie wyłącznie w Ameryce Południowej, głównie w Amazonii. Mimo jego nazwy największym dostawcą tego rodzaju orzechów jest Boliwia. Orzech brazylijski jest jednym z największych. Ma kształt półksiężyca, skórkę w kolorze mlecznej czekolady oraz beżowy, jędrny […]

Zdrowy makaron. Które makarony warto wybierać?

Zdrowy makaron. Które makarony warto wybierać?

Badania naukowe wykazały, że wysokiej jakości makaron w zróżnicowanej diecie (zawierającej warzywa, owoce i ryby) nie szkodzi zdrowiu i kondycji. Wręcz przeciwnie – zauważono, że osoby, które regularnie spożywają makaron, mają wskaźniki BMI w normalnych granicach. Współcześni badacze doszli do konsensusu co do korzyści płynących z wysokiej jakości makaronu. Ale jaki makaron jest zdrowy i który […]

Właściwości i wartości odżywcze bananów

Właściwości i wartości odżywcze bananów

Banan już od wielu lat jest jednym z najpopularniejszych importowanych owoców w Polsce. Można go znaleźć zarówno na weselnych i urodzinowych paterach, jak i w codziennych woreczkach na drugie śniadanie. Może stanowić samodzielną, zdrową przekąskę, a także być składnikiem wielu pysznych deserów. Delikatny, charakterystyczny smak nieodmiennie kusi i cieszy podniebienie. Banan i jego właściwości zdrowotne wspomagają zdrowie, […]

Właściwości i wartości odżywcze daktyli

Właściwości i wartości odżywcze daktyli

Daktyle są owocem palmy daktylowej, która rośnie w wielu tropikalnych regionach świata. W ostatnich latach stały się dość popularne. Niemal wszystkie daktyle sprzedawane w Europie są suszone. W zależności od odmiany, świeże daktyle są dość małe i mają kolor od jaskrawoczerwonego do jasnożółtego. Medjool oraz Deglet Noor są najczęściej spotykanymi odmianami. Daktyle są bogate w […]

Właściwości, wartości odżywcze i zastosowania oleju z ostropestu

Właściwości, wartości odżywcze i zastosowania oleju z ostropestu

Ostropest plamisty to atrakcyjna roślina, którą często możemy spotkać na łąkach i w okolicach zabudowań gospodarczych. Posiada małe purpurowo-fioletowe kwiaty, a podłużne liście i łodygi zakończone są ostrymi kolcami. Często jest mylona z ostem zwyczajnym, od którego odróżnia się znacznie większymi rozmiarami. Kiedyś uważana za chwast, dzisiaj szeroko uprawiana i ceniona za walory prozdrowotne i […]

偽物ブランド ブランドルイヴィトンコピー