res:
Cebula - uzdrawiające warzywo. Poznaj jego właściwości

Cebula – uzdrawiające warzywo. Poznaj jego właściwości

Dodaj komentarz

Cebula to uzdrawiające warzywo, które już od setek lat znane było ze swoich właściwości prozdrowotnych. Często używane w alternatywnych metodach leczenia, w ostatnim czasie zyskało także zaufanie naukowców. Sprawdź, w jakich schorzeniach może okazać się pomocna i kto może z niej korzystać.

Cebula – właściwości. Na jakie schorzenia pomaga?

Cebula to niezwykle zdrowe warzywo, które może realnie pomóc nam w walce z wieloma przypadłościami. Spożywanie cebuli, szczególnie w formie syropu, to doskonały sposób na przeziębienie. Wpływa na to bardzo duża zawartość witaminy C, dzięki której cebula przez wieki była traktowana jako prewencyjne lekarstwo na szkorbut. Znajdziemy w niej również magnez, fosfor, siarkę i krzem, które wpływają dobroczynnie na wzmacnianie odporności organizmu.

Bardzo duże znaczenie ma także działanie antybakteryjne cebuli. Naukowcy zwracają uwagę na fakt, że zwalcza ona nawet bakterie odporne na niektóre antybiotyki. Dobroczynne właściwości cebuli są jednak znacznie szersze. Czym charakteryzuje się to niezwykłe warzywo?

Istnieje wiele badań, które wskazują, że spożywanie cebuli w dużych ilościach może realnie zmniejszyć ryzyko zachorowania na niektóre nowotwory. Szczególny wpływ ma ona na profilaktykę raka jelita grubego. Ponadto kwercetyna, czyli związek, który znajduje się w cebuli, wpływa pozytywnie na zapobieganie rakowi trzustki.

⇨ Oto zaskakujące właściwości kurkumy. Sprawdź, w czym pomoże

Warto także zwrócić uwagę na fakt, że cebula ma realny wpływ na rozrzedzanie krwi. Dlatego jest cenionym elementem diety osób cierpiących na schorzenia układu krążenia.

Grzybobójcze działanie cebuli sprawia, że spożywanie jej po kuracji antybiotykowej zapobiega powstawaniu drożdżycy układu pokarmowego. To niezwykle zdrowe warzywo pomaga także w walce z zaparciami oraz może być ratunkiem w przypadku trądziku (w medycynie naturalnej na blizny i wrzody stosuje się okłady z rozgotowanej cebuli).

Chociaż mało kto o tym wie, cebula to doskonały sposób na jad pszczoły. O sposobie tym z pewnością wiedziały nasze babcie, jednak nie jest to mit ani zabobon. Kwaśny odczyn cebuli sprawia, że doskonale neutralizuje ona działanie pszczelego jadu. Przyłożenie kawałka surowego warzywa na dziesięć do piętnastu minut na miejsce po ugryzieniu może znacząco zniwelować ból i swędzenie. Wpłynie także pozytywnie na redukcję opuchlizny. Cebula może w analogiczny sposób pomóc osobom uczulonym na jad komara, które źle znoszą ukąszenia tych owadów.

Przeciwwskazania do stosowania cebuli

Chociaż cebula jest niezwykle zdrowa i jedzenie jej ma pozytywny wpływ na różne aspekty funkcjonowania naszego organizmu, warto wiedzieć, że istnieją przeciwwskazania do jej spożywania. Wyłączyć to warzywo ze swojej diety powinny osoby, które zmagają się z przewlekłymi i ciężkimi schorzeniami nerek i wątroby. Problemy z jelitami i poważne zaburzenia pracy układu pokarmowego również wykluczają częste spożywanie tego warzywa. Cebula nie wpływa także pozytywnie na niewydolność serca. Może ona także nasilać objawy zgagi, co powinno byś szczególnie odnotowane przez osoby z tendencją do jej nawracania.

6 zalet awokado, o których mogłeś jeszcze nie słyszeć