res:
Rozgrzewające babeczki gryczane z pastą z bakłażana

Rozgrzewające babeczki gryczane z pastą z bakłażana

Dodaj komentarz

Dziś zapraszam na małą kulinarną ucztę – babeczki gryczane z pastą z bakłażana. Danie odpowiednie na chłodne, jesienne wieczory – wewnętrznie rozgrzewa i zapewnia miłe doznania kulinarne:-)

Artykuł został zaczerpnięty ze strony www.wKuchniPieciuPrzemian.pl

„Przekąska lub kolacja (bo na jednej babeczce się nie kończy ;-) na cieplejsze, jesienne dni, niewymagająca dużego nakładu pracy. Delikatna w smaku pasta z bakłażana, będzie również świetnym dodatkiem do kanapek czy makaronu. Z podanej ilości ciasta wychodzi około 24 babeczek.

Kamila

Składniki na babeczki gryczane

babeczki-gryczane-8Ciasto:
O – 2 szklanki mąki gryczanej
Z – ¼ szklanki mąki ziemniaczanej, 1 kostka masła, 2 łyżki oliwy, 4 żółtka
M – szczypta pieprzu
W – sól do smaku
D – ¼ szklanki śmietany

Pasta:
O – kilka wędzonych śliwek, 1 liść szałwii
Z – ½ kg bakłażana, 1 łyżka oliwy, 2 łyżki majonezu
M – szczypta pieprzu, 1 cebula, 1 garść świeżego oregano, 1 garstka świeżej bazylii,
1 gałązka rozmarynu
W – sól do smaku
D – 2 łyżeczki soku z limonki

Dodatki:
D – 1 pomidor, kilka listków natki pietruszki

Wykonanie

Składniki ciasta połączyć w podanej kolejności, szybko zagnieść ciasto, którym następnie należy wylepić foremki, wyłożone papilotkami. Babeczki piec w 180°C przez około 40 minut. Po upieczeniu, ostudzić i wyjąć z foremek.

babeczki-gryczane-2

Bakłażana piec przez około 2 godziny w 180°C. Następnie obrać ze skórki i pokroić.

babeczki-gryczane-3

Dodać pozostałe składniki zmiksować na gładką masę.

babeczki-gryczane-4

Farsz nałożyć na korpusy babeczek, udekorować pomidorem i natką pietruszki”.

babeczki-gryczane-5
Przepis pochodzi z książki Jesień w kuchni Pięciu Przemian, autorką zdjęć jest Kamila Nowak (BezOkruszka.pl)

jesień-w-kuchni-pp

Google