res:
Atopowe zapalenie skóry - jak dobrać odpowiednią dietę?

Atopowe zapalenie skóry – jak dobrać odpowiednią dietę?

Dodaj komentarz

Atopowe zapalenie skóry (AZS), zwane także egzemą, jest przewlekłą chorobą zapalną skóry. Charakterystycznym objawem AZS jest silny świąd oraz nawracające okresy zaostrzenia. Atopowe zapalenie skóry to choroba, która występuje dziesięć razy częściej u dzieci niż dorosłych. Na rozwój AZS wpływają mutacje w genach odpowiadających za czynniki uczestniczące w procesach zapalnych oraz sprzyjające rozwojowi innych chorób m.in.: atopii, łuszczycy, astmy, reumatoidalnego zapalenia stawów, a nawet cukrzycy typu I.

Atopowe zapalenie skóry – przyczyny i objawy

Atopowe zapalenie skóry jest chorobą, która dotyka około ⅕ społeczeństwa. AZS spowodowane jest przede wszystkim nieprawidłową odpowiedzią układu odpornościowego na małe dawki antygenów, objawiające się nadmiernym wytwarzaniem przeciwciał IgE, skierowanym przeciwko alergenom. Może być to reakcja na pyłki roślin, alergeny pokarmowe, sierść, kurz i tym podobne czynniki. Rodzajami atopii są między innymi:

  • katar sienny,
  • astma,
  • atopowe zapalenie skóry,
  • atopowe zapalenie spojówek.

Objawami atopowego zapalenia skóry są:

  • zaczerwienienie i suchość skóry,
  • swędzenie i skłonność do powtarzających się zakażeń bakteryjnych,
  • zmiany skórne w zgięciach łokciowych i kolanowych, na twarzy i szyi,
  • astma oskrzelowa,
  • sezonowy lub przewlekły katar sienny,
  • alergiczne zapalenie spojówek,
  • rumienie (bardzo wyraźnie odgraniczone od skóry otoczenia),
  • łuszczenie naskórka.

Dieta w atopowym zapaleniu skóry

Ponieważ skóra pozostaje w korelacji z układem pokarmowym, warto zadbać o odpowiednią dietę, która może pomóc w zwalczaniu objawów AZS. Dieta osoby zmagającej się z atopowym zapaleniem skóry powinna wykluczać wszelkie substancje alergenne, dlatego warto zrobić testy alergiczne, które wskażą czynniki drażniące. Ponadto należy zrezygnować z kawy, herbaty oraz czekolady, które mogą wzmagać objawy AZS. Duża część pacjentów na forach internetowych poleca sobie dietę eliminacyjną, która polega na wykluczeniu na pewien okres danego składnika z jadłospisu. Jeśli po 2-4 tygodniach nie ma znaczącej poprawy stanu skóry, eliminuje się z diety kolejne grupy produktów, aż do osiągnięcia celu. Należy jednak pamiętać, że tego typu działania można podjąć tylko po wcześniejszej konsultacji z lekarzem. Stosowanie diety eliminacyjnej na własną rękę może prowadzić do niedoborów żywieniowych, szczególnie u dzieci.

Bezpłatne konsultacje dermatologiczne dla dzieci i dorosłych z atopowym zapaleniem skóry prowadzi międzynarodowe Centrum Medyczne Synexus. Zakwalifikowane osoby mają szansę skonsultowania swoich dolegliwości z doświadczonym personelem lekarskim, a także zyskują szansę na udział w prowadzonych przez Synexus badaniach klinicznych nowych leków i terapii.

Atopowe zapalenie skóry – czego nie jeść

W atopowym zapaleniu skóry nie należy jeść przede wszystkim tego, co nas uczula, ale także produktów, które stanowią silne alergeny. Najczęstszymi pokarmami, które mogą powodować reakcje alergiczne, są:

  • jajko kurze,
  • mleko,
  • pszenica,
  • soja,
  • orzeszki ziemne,
  • ryby,
  • kukurydza,
  • pomidory,
  • produkty cytrusowe,
  • produkty glutenowe.

Warto również unikać produktów przetworzonych ze względu na obecność w nich dodatków:  spulchniaczy, barwników i środków konserwujących, które mogą stanowić silne alergeny.

[Artykuł partnera]