res:
Apetyt na słodycze - jak go zmniejszyć?

Apetyt na słodycze – jak go zmniejszyć?

7 komentarzy

W „zacukrzonym” społeczeństwie są jeszcze osoby, które unikają cukru ze względów zdrowotnych. Mają one lepszy nastrój, lepszą pamięć i koncentrację, większą odporność. Zdecydowana większość z nas zdaje sobie sprawę z tego, że wysokie spożycie cukru na zdrowie nie wychodzi, lecz nie wszyscy wiedzą, czym to skutkuje i jak zerwać ze słodkim nałogiem. Dlatego dziś piszemy co nieco o małym, słodkim co nieco – białym cukrze.

Szkodliwe oddziaływanie cukru (przy systematycznym i częstym spożyciu) to m.in.:

– zaburzenie równowagi minerałów (aby strawić cukier, organizm „wyciąga” z tkanek i kości niezbędne substancje), przyczynia się do osłabienia kości,

– powoduje zaburzenia nastroju, niepokój, stany depresyjne i nadpobudliwość psychoruchową,

– uszkadza hipokamp (!) w mózgu, który jest odpowiedzialny m.in. za pamięć,

– osłabia wzrok,

– zaburza równowagę hormonalną,

– osłabia układ odpornościowy,

– przyczynia się m.in. do cukrzycy, chorób serca, anemii, próchnicy zębów, choroby Alzheimer’a;

Apetyt na słodycze – jak go zmniejszyć?

A teraz dobra nowina – można zerwać ze słodkim nałogiem. Wymaga to wysiłku, trochę czasu, zmiany nawyków a może i nawet „dochodzenia” w znalezieniu przyczyny problemu (jeśli problem jest bardziej złożony). Przyczyny słodkiego nałogu mogą tkwić również w psychice, ten problem opisuje w zarysie artykuł „Zachcianki żywieniowe, czyli o czym mówi niepohamowany apetyt„. Poniżej przedstawiamy kilka wskazówek na zmniejszenie lub całkowite ograniczenie (czego życzymy) białego cukru. Jest to możliwe!

– Jedz więcej węglowodanów złożonych z dodatkiem białka i błonnika – dzięki temu poziom cukru we krwi będzie wzrastał stopniowo.

– Ogranicz produkty przetworzone do minimum, staraj się wybierać naturalne, pełnowartościowe produkty.

– Cukier znajduje się nie tylko w słodkich napojach i słodyczach. Niestety obecnie znajdziemy go niemal wszędzie – w chlebie, wędlinach, sosach do sałatek, żywności w puszkach, żywności gotowej. Gotuj sobie tak często jak to jest możliwe.

– Kuchnia Pięciu Przemian doradza jedzenie ciepłych, pełnowartościowych śniadań 4-5 razy w tygodniu. Po kilku tygodniach zmniejsza to apetyt na słodycze, a „efektem ubocznym” ciepłych śniadań jest poprawa samopoczucia i wzrost witalności.

– W przypadku chęci na słodycze zastąp je słodkimi darami natury – jedz słodkie warzywa – buraki, karczochy, marchewki, dynie, słodkie ziemniaki, pasternak lub seler naciowy, suszone owoce (rodzynki, daktyle). Szczególnie uznanie należy się surowej marchewce – powoduje ona szybszy i bardziej długotrwały wzrost poziomu cukru niż biały cukier. Do menu możesz też dodać kiełki (proces kiełkowania zamienia skrobię w cukier), stewię, cukier kokosowy. Co ciekawe, apetyt na słodkie może też zaspokoić coś kwaśnego, gorzkiego lub ostrego.

– Poznaj potrzeby swojego organizmu i spożywaj pełnowartościowe posiłki. Zbilansowana dieta, która zaspokoi potrzeby twojego organizmu, wprowadzi wewnętrzną równowagę.

Jeśli ktoś ma doświadczenia w ograniczaniu słodyczy, zachęcamy do dzielenia się z innymi (w komentarzach) :).

Dla osób, które nie są w stanie obejść się bez dosładzania kawy czy herbaty, polecamy cukier kokosowy. Ten odpowiednik białego cukru posiada liczne zalety, m.in.: ma niższy indeks glikemiczny,  niż cukier rafinowany, co powoduje mniejsze skoki cukru we krwi, jest tradycyjnie wytwarzany, nierafinowany. Więcej o cukrze kokosowym możesz przeczytać w artykule „Cukier kokosowy – zdrowy zamiennik białego cukru„.