res:
4 powody dla których warto jeść śliwki codziennie

4 powody dla których warto jeść śliwki codziennie

Dodaj komentarz

Åšliwki – sÄ… maÅ‚e, niepozorne i bardzo zdrowe. Suszone sÄ… nawet bardziej zdrowe od surowych. Poznaj wÅ‚aÅ›ciwoÅ›ci i możliwoÅ›ci Å›liwek.

Åšliwki – co warto o nich wiedzieć

– Åšliwki sÄ… podatne na uszkodzenia chÅ‚odowe. Można tego uniknąć kupujÄ…c dojrzaÅ‚e owoce (to sÄ… te, które po Å›ciÅ›niÄ™ciu w dÅ‚oni lekko siÄ™ uginajÄ…).

– Niektóre odmiany Å›liwek zawierajÄ… wiÄ™cej korzystnych przeciwutleniaczy niż czerwona kapusta, szpinak, cebula czy por.

– Współczesne odmiany Å›liwek nie zawierajÄ… aż tak wiele fitoskÅ‚adników jak dzikie odmiany.

Najbardziej wartościowe są śliwki o czerwonej, fioletowej, niebieskiej lub czarnej skórce.

Obecnie większość śliwek suszona jest tunelowo, ciepłym powietrzem, co szybciej je odwadnia i pozwala na zachowanie większej ilości przeciwutleniaczy.

Śliwki nie muszą być poddawane działaniu siarki, żeby zapobiec ich brązowieniu, ponieważ są ciemne same w sobie.

Właściwości śliwek

1. Åšliwki i sok z suszonych Å›liwek wspierajÄ… regularnÄ… pracÄ™ jelit. A wszystko dziÄ™ki temu, że Å›liwki sÄ… bogate w rozpuszczalny i nierozpuszczalny bÅ‚onnik (rozpuszczalny bÅ‚onnik zmiÄ™kcza stolec, nierozpuszczalny – przyspiesza jego usuwanie).

2. Suszone śliwki zawierają cukier o nazwie sorbitol, który sprzyja rozwojowi mikroorganizmów w okrężnicy, a to z kolei wspiera regularną prace jelit.

3. Suszone śliwki zawierają więcej przeciwutleniaczy niż wiele innych odżywczych owoców, w tym większość odmian jagód i truskawek.

4. Suszone Å›liwki wzmacniajÄ… koÅ›ci  – pomagajÄ… budować koÅ›ci, ponieważ zmniejszajÄ… stan zapalny, który przyczynia siÄ™ do utraty tkanki kostnej. SÄ… również dobrym źródÅ‚em mineraÅ‚u o nazwie „bor”, który przyspiesza rozwój koÅ›ci.

ŹródÅ‚o: „Dzika strona jedzenia”

Dzika strona jedzenia