res:
3 proste przepisy na domowe batony energetyczne

3 proste przepisy na domowe batony energetyczne

Dodaj komentarz

Czy jesteś łasuchem, który codziennie podjada coś słodkiego? Masz z tego powodu wyrzuty sumienia i zastanawiasz się co zrobić ze słodkim uzależnieniem? Proponuję proste rozwiązanie – domowe batony na bazie naturalnych słodkich składników.

Niedawno na rynku pojawiły się przepyszne batony ZmianyZmiany i batony Anny Lewandowskiej, które nie tylko zaspokajają apetyt na słodycze, lecz i zawierają zdrowe składniki takie jak jagody goji, spirulinę, olej kokosowy, ziarna lub pestki.

Podobne batony możesz wykonać we własnej kuchni. Wystarczy parę składników, kilkanaście minut wolnego czasu oraz blaszka do pieczenia, a domowe batony zrobią się błyskawicznie:-)

ZALETY NATURALNYCH BATONÓW

  • proste w wykonaniu
  • możliwość skomponowania ulubionych smaków
  • bez białego cukru
  • bez niezdrowych tłuszczy
  • bez konserwantów
  • bez sztucznych barwników i polepszaczy smaku

Przepisy na domowe batony

BATON AMARANTUSOWY

Składniki:

  • 80-100 g ulubionych orzechów
  • ok 300 g daktyli
  • 4 płaskie łyżki kakao
  • pół szklanki amarantusa ekspandowanego

Daktyle namocz w ciepłej wodzie na 30 minut, następnie zblenduj je na gładką masę. Orzechy zblenduj do momentu aż w konsystencji będą przypominać mąkę. Oba składniki połącz ze sobą dodając kakao i amarantus. Uformuj gładką masę, a następnie odkrój na mniejsze kawałki w kształcie batoników.

Przechowuj w lodówce.

BATON BURACZKOWY

  • 2 średniej wielkości buraki
  • 1 szklanka mielonego siemienia lnianego
  • 1 szklanka wiórków kokosowych
  • 1/3 szklanki ulubionych orzechów
  • 4 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki brązowego cukru
  • ok 50 ml wody

Ugotuj buraczki, następnie rozdrobnij i dodaj wodę. Orzechy zblenduj na drobną mąkę lub pokrusz na drobne kawałki – w zależności od tego, jaką wolisz konsystencję. Suche składniki zmieszaj w osobnym naczyniu. Następnie stopniowo dodawaj je do buraczków i dokładnie mieszaj aż powstanie gładka masa. Masę buraczkową podziel na mniejsze części i uformuj z nich batony.

Odstaw do zastygnięcia na pół godziny. Batony przechowuj w lodówce.

domowe batony

BATON MUSLI

Składniki:

  • 1/2 szklanki daktyli pokrojonych drobno
  • 2/3 szklanki płatków owsianych
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych
  • 2 łyżki pestek słonecznika
  • 3 łyżki masła orzechowego
  • 6 łyżek ulubionego mleka roślinnego
  • 2 łyżki syropu daktylowego, klonowego lub z agawy

Upraż na patelni płatki owsiane i wiórki kokosowe. Daktyle namocz na 10-15 minut w mleku (3 łyżki). Mleko (3 łyżki) wymieszaj z masłem. Następnie wszystkie składniki połącz ze sobą.

Przygotuj blaszkę do pieczenia. Wyłóż ją papierem do pieczenia i umieść masę na batony musli. Piecz około 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Gdy baton ostygnie, pokrój go na kawałki o takiej grubości, jaka będzie ci odpowiadać.

Smacznego 🙂