res:
10 warzyw, które odrosną z resztek

10 warzyw, które odrosną z resztek

Dodaj komentarz

Nie lubisz marnować żywności? Cieszy cię widok zieleniny na kuchennym parapecie? Poznaj warzywa, które odrosną z resztek, w domowych warunkach.

1.Cebula – wystarczy umieścić ją w doniczce z ziemią, aby w ciągu kilku dni wyrósł smakowity szczypiorek.

2. Czosnek – podobnie jak w przypadku cebuli – wystarczy główkę czosnku umieścić w ziemi, a szybko wyrośnie jadalny czosnkowy szczypiorek.

3. Dymka – najpierw pomocz w wodzie do momentu, aż wypuści korzenie, następnie umieść w doniczce z ziemią.

4. Sałata rzymska – chrupiące liście sałaty prosto z parapetu? Bardzo proszę. Wystarczy końcówkę moczyć w wodzie tak długo aż puści korzenie, a następnie wsadzić do doniczki z ziemią i regularnie podlewać.

5. Fenkuł – świeży koper zawsze pod ręką? Procedura taka sama jak w przypadku sałaty.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

6. Por – tak jak sałata – końcówka musi najpierw wypuścić korzonki, później potrzebuje ziemi i regularnego podlewania.

7. Seler – jak wyżej.

8. Imbir – moczymy przez noc, następnie zasadzamy do ziemi, lecz nie cały – kawałek powinien wystawać nad ziemią.

9. Bazylia – możemy z łatwością przedłużyć życie sklepowej bazylii. Wystarczy odciąć 3-4 cm łodyżki wraz z listkami i umieścić w wodzie. Czekamy aż wypuści korzenie, następnie przesadzamy do doniczki z ziemią i regularnie podlewamy.

10. Nać marchwi – 1-2 centymetrową końcówkę marchwi umieść w niewielkim naczynku, systematycznie nawadniaj niewielką ilością wody – wystarczy, aby dół był stale zamoczony.

Fantastyczne pomysły zostały zaczerpnięte z artykułu „13 warzyw i owoców, które odrosną z resztek”.