res:
Zupa marchewkowa - prosty przepis dla każdego

Zupa marchewkowa – prosty przepis dla każdego

Dodaj komentarz

Marchewka jest jednym z najpopularniejszych warzyw w polskiej diecie. Przyzwyczailiśmy się, że jest w wielu potrawach, lecz mało kto wie, jak wiele „skarbów” w sobie skrywa. Dlatego dziś przedstawię kilka jej właściwości zdrowotnych oraz zaproponuję przepis na pyszną zupę marchewkową 🙂

Właściwości marchewki

  • Jest źródłem kwasu foliowego i witamin z grupy B, które korzystnie działają na układ nerwowy, usprawniają pracę układu pokarmowego i metabolizm oraz chronią przed niektórymi chorobami przewlekłymi.
  • Znajdziemy w niej dużo przeciwutleniaczy, w tym beta-karotenu, który hamuje utlenianie cholesterolu, chroni przed chorobami cywilizacyjnymi i chorobami narządu wzroku (zwyrodnieniem plamki żółtej, zaćmą starczą), nadaje skórze zdrowy wygląd i przedłuża trwałość opalenizny.
  • Zawiera potas regulujący ciśnienie krwi oraz błonnik pokarmowy działający korzystnie przy zaparciach i niestrawności.
  • Znajdziemy w niej dużo mikro- i makroelementów oraz flawonoidów, które zapobiegają przedwczesnemu starzeniu się organizmu, korzystnie wpływają na stan skóry, włosów i paznokci.

Uwaga: gotowana marchew ma wysoki indeks glikemiczny.

Zupa marchewkowa – przepis

Zupa jest wyrazista w smaku i niezwykle prosta w wykonaniu. Jej przygotowanie zajmie Ci nie więcej niż pół godziny!

SKŁADNIKI:

  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 4 duże pokrojone marchewki
  • 2 duże pokrojone cebule
  • 1 czerwona papryka drobno pokrojona
  • kilka plastrów posiekanego selera
  • pół łyżeczki świeżo posiekanego korzenia imbiru
  • sól morska
  • pieprz do smaku, najlepiej świeżo zmielony

WYKONANIE:

  1. Wlej bulion do średniego garnka.
  2. Dodaj warzywa, duś je do momentu, aż będą miękkie.
  3. Możesz dolać więcej wody, jeśli smak bulionu jest zbyt mocny.
  4. Zblenduj całość do uzyskania kremowej konsystencji.
  5. Podawaj na ciepło, doprawiając solą, świeżym imbirem, pieprzem i innymi przyprawami, które lubisz.

Jeśli chcesz, możesz dodać odrobinę mleka kokosowego.

Smacznego 🙂