res:
Zakwaszenie organizmu cz. 2

Zakwaszenie organizmu cz. 2

9 komentarzy

W części pierwszej poznaliśmy zjawisko zakwaszenia organizmu i objawy, część druga będzie zawierała praktyczne wskazówki do wykorzystania w życiu codziennym.

Żywność a zakwaszenie organizmu

Równowaga pH krwi i tkanek powinna polegać na diecie 70-80% produktów zasadowych i nie więcej niż 20-30% produktów kwasowych. Co najmniej połowę produktów zasadowych powinno spożywać się na surowo. Jeśli masz problemy zdrowotne, to tym szybciej powrócisz do równowagi, im więcej w Twojej diecie będzie produktów zasadowych. Odczyn kwasowy lub zasadowy dotyczy odczynu, który powstaje po ostatecznym strawieniu danego produktu. Tak więc cytryna, mimo że ma kwaśny smak, po strawieniu ma odczyn zasadowy. PH krwi powinno wynosić 7,35 – 7,41, jeżeli ono spada poniżej tych wskaźników powoduje to stan chorobowy. Oto krótka wskazówka dotycząca kwasowości niektórych warzyw, owoców i produktów.

Produkty wysoko- i średniokwasotwórcze (pH > 5 – 6,9) – ryby, jaja, mięso, wędliny, cukier, biała mąka i produkty na bazie białej mąki, ryż, sery żółte, czarna herbata, kawa, kakao i czekolada, piwo, orzeszki ziemne.

Produkty słabo kwasotwórcze (pH do 7) – kasza gryczana, orzechy laskowe, orzechy nerkowca, twaróg, orkisz i produkty na bazie orkiszu.

Produkty neutralne (pH 7) – świeże masło i śmietana, jogurty naturalne, oleje

Produkty średnio i mało zasadotwórcze (pH 7 – 8) – zielona herbata, kalafior, cebula, roszponka, kiełki pszenicy i orkiszu, wiśnie, czereśnie, dojrzałe jabłka, gruszki, śliwki, oliwa oliwek, migdały, buraki, brokuły, kapusta, marchew, seler, pomidory, ziemniaki, chrzan, fasolka szparagowa, kalarepa, por, szczaw, szpinak (gotowany), awokado, dojrzałe banany i winogrona, słodkie brzoskwinie, mandarynki, pomarańcze, cytryny, maliny, truskawki.

Produkty wysoko zasadotwórcze (pH 9,0 – 8,1) – grzyby – prawdziwki, kurki, ogórki, bakłażany, dynie, cukinie, sałaty liściaste, botwina, szpinak (surowy), czarna rzodkiew, świeżo wyciskane soki warzywne, kiwi, arbuz, ananas, świeżo wyciskane soki owocowe, suszone owoce – daktyle, figi, rodzynki;

Co zrobić, jeśli trudno rozstać się ze schabowym, czyli słów kilka o suplementach diety

Nic nie zastąpi codziennej odpowiednio dobranej diety i aktywności fizycznej. Jednak zdrowe nawyki żywieniowe warto wspomóc suplementami diety – zwłaszcza, jeśli trudno rozstać się z dawnymi, niezdrowymi nawykami, a w naszym menu przeważają produkty zakwaszające. Suplementy są wskazane również dla osób, których tempo życia nie pozwala na samodzielne stanie nad garnkami i gotowanie zdrowych posiłków. Ostatnio na polskim rynku ukazały się nowe suplementy diety, które oprócz równoważenia pH dostarczają organizmowi witamin, minerałów, aminokwasów i flawonoidów.

  • pH Miracle Greens to mieszanka ponad 40 rodzajów warzyw, zieleniny i kiełków, zawierający 100 naturalnych witamin, minerałów, aminokwasów i flawonoidów. W skład preparatu wchodzą m.in. beta-karoten, trawa kamutu, pomidory, trawa cytrynowa, trawa pszenicy, liść mniszka, liść babki, liść borówki, liść żurawiny, korzeń prawoślazu, kora wierzby białej, wiązówka, trawa owsiana, liście kapusty, okra (Hibiscus esculentus), seler, kiełki brokuła, liść lucerny, kiełki lucerny, liść mięty, liście szałwii, liść rozmarynu, trawa jęczmienia, kiełki kalafiora, kiełki daikonu;

  • Sól pHour jest kombinacją czterech potężnych soli węglanowych (wodorowęglanu sodu, węglanu magnezu, wodorowęglanu potasu i węglanu wapnia), które naturalnie występują we wszystkich płynach ciała. Pomagają utrzymać zasadowość w organizmie. Sól pHour może być stosowana codziennie, w celu zwiększenia zasadowości jakiejkolwiek żywności lub napojów. Inne zastosowania obejmują: pieczenie, szorowanie zębów, płukanie ust, dezodoryzację,  dodatek do kąpieli, kąpiel stóp.

  • PuripHy pomaga chronić zasadowe środowisko przewodu pokarmowego przed kwasami pochodzącymi z diety. Zaledwie kilka kropel puripHy neutralizuje glony, bakterie, drożdże, pleśnie, pasożyty, egzotoksyny i mikotoksyny. Ponadto wspomaga krew we wchłanianiu większej ilości tlenu z wody, którą pijemy. Najważniejszej rzeczy jakiej musimy się nauczyć, to nawilżanie naszego ciała od wewnątrz za pomocą alkalicznej wody. Tak jak Ziemia, na której żyjemy, nasze ciała są zbudowane w 70% z wody. Odczuwanie głodu jest często wołaniem organizmu o wodę.

  • BioLive Soy Sprouts sproszkowane kiełki soi będące nie tylko doskonałym źródłem najwyższej jakości białka; chronią komórki ciała przed zmianami nowotworowymi. Dostarcza organizmowi energię, a także zawiera unikalne, ochronne związki biorące udział w detoksykacji krwi. Jest idealnym substytutem białka zwierzęcego, szczególnie dla osób uprawiających sport.

  • Doc Brocs Power Plants jest czwartą generacją proszku na bazie warzyw, z którego sporządza się napój warzywny. Jest on suplementem stworzonym przez Dr Younga w celu wspierania zdrowego i alkalicznego stylu życia. Dostarcza Twojemu organizmowi składników potrzebnych do zwalczania objawów starzenia, utraty wagi oraz zapewnia długotrwały zapas energii.

  • Liquid ChloropHeal, płynny chlorofil zwiększający ilość czerwonych krwinek i poprawiający ich jakość. Dlaczego chlorofil jest tak ważny? Otóż ma on podobną budowę do krwi człowieka – cząsteczka chlorofilu i cząsteczka hemu, który stanowi centrum krwi wchodząc w skład hemoglobiny, są zasadniczo identyczne w konstrukcji. Różnica polega jedynie na tym, że w centrum cząsteczki hemu znajduje się żelazo, a w centrum cząsteczki chlorofilu występuje magnez. Ta prawie identyczna struktura sprawia, że chlorofil  jest wielkim budowniczym krwi.

  • http://tiens.zdrowienatopie.pl/chitosan.php Małgorzata

    Jeden z tych suplementów zawiera soję. Też swego czasu przyjmowałam suplement sojowy ale nie widziałam żadnej różnicy. Co zresztą nic nie oznacza.
    Zastanawiam się czy ta soja jest zdrowa. Tyle się ostatnio słyszy o żywności modyfikowanej i że właśnie soja jest modyfikowana.
    Uwielbiam mleko sojowe ale czy ono jest na pewno zdrowe?

  • Magda M.

    Witam Panią. Preparaty sojowe są różne, a najważniejsza jest metoda uzyskiwania najważniejszych składników, witamin itp. Tak więc suplement diety zawierający np. magnez + witaminę B12, nie jest równy innemu takiemu suplementowi. Natomiast jeśli chodzi o soję, kwestia jest dyskusyjna. Rzeczywiście, z tego względu, że soja jest jedną z pierwszych roślin uprawianych genetycznie (czyli od około 17 lat (!)). Można mieć obawy. Całe szczęście na świecie istnieją tzw. banki nasion, w których są przechowywane czyste, dobre, nieskażone ziarna różnych roślin, zbóż itp. Jednakże raczej trudno mieć 100% pewność dotyczącą braku skażenia GMO. W miarę możliwości proszę zorientować się skąd pochodzi soja używana przez producenta mleka, które Pani pije. Może Pani mleko sojowe spróbować zastąpić mleczkiem kokosowym lub kozim :)

  • darek p

    Soja w 97% przypadków jest na świecie produkowana jako GMO. Nie sądzę, żeby spotykana w polskich sklepach soja stanowiła 3% żywności nie GMO, zważywszy, że w Polsce sprzedaje się coraz gorsze jakościowo i mniej zdrowe produkty. Pod tym względem Polacy są uparci i zaasymilują każde g..no a politycy doskonale nas „wspierają”, tyko w drugą stronę. To była dygresja.
    Sam produkt GMO jest ani zdrowy, ani niezdrowy bo nie zawiera składników odżywczych potrzebnych człowiekowi, co potwierdzają biotechnolodzy. Problemem jest natomiast zastosowanie oprysków przeciw chwastom, a szczególnie Roundup, którego składnik przechodzi do roślinki GMO i jest wyjątkowo szkodliwy do organizmu. I w tym przypadku produkt GMO jest szkodliwy.
    Wracając do tematu, proponuję zrezygnować zarówno z soi jak i kukurydzy, bo w Polsce namiętnie sieje się kukurydzę GMO, która w połączeniu z w/w środkiem chwastobójczym jest zabójczy dla organizmu żywego.

  • Takajaka

    Na jednym forum że ziemniaki są na ph 5 a tu że 7-8. Nie wiadomo kogo słuchać :/

  • Łukasz

    Polecam zapoznać się z fizjologią i biochemią, podstawowymi naukami medycznymi o człowieku. Od dekad piszą w nich, że ŻADNA żywność nie ma wpływu na pH krwi. Układy buforowe i mechanizmy kompensacyjne, które utrzymują homeostazę pH, mają ogromne możliwości — większe, niż się sądzi. Nawet Eskimosi, którzy często żyją na prawie tylko tłuszczowo-białkowej diecie, nie doprowadzają do ketozy, a co dopiero kwasicy metabolicznej, czyli obniżonego pH krwi… Otwórzcie oczy, ludzie. Bum na, tfu, zakwaszenie zrobił się, od kiedy wprowadzono do Polski nowe preparaty. Jakoś trzeba je sprzedać, więc wymyślono „zakwaszenie organizmu”. Takiego terminu nawet nie ma w naukach o człowieku… Pobudka! Zakwaszenie organizmu nie istnieje. (A zmiana pH moczu, raz w jedną, raz drugą stronę, to dowód na to, że jeden z mechanizmów kompensacyjnych—NERKI—działa perfekcyjnie i wspiera układy buforowe krwi oraz mechanizm oddechowy. pH moczu nie ma ŻADNEGO wpływu na pH krwi—a już na pewno nie jest jego odzwierciedleniem!).

    • happy mother

      Z całym szacunkiem , odkwaś swoj organizm, to szybko zmienisz zdanie. :-) i przy okazji policz ile wydaje sie kasy w aptekach, szczegolnie przy malym dziecku, a ile kosztuje zdrowe jedzenie plus chlorofil :-p

      • Łukasz

        Nie zakładaj, że mam „zakwaszony” organizm, bo nie mam. Gdybym miał, nie pisałbym dzisiaj tych słów, tylko leżał w szpitalu. Kwasica (faktyczne obniżenie pH krwi) to paskudne schorzenie, które nieleczone skutkuje wyłączeniem z normalnego życia, a potem śmiercią. A że jest możliwe prawie tylko przy obecności zmian patologicznych – niewydolności nerek i cukrzycy bez dostępu do insuliny – to zapewne dla Ciebie szczegół. :) Wiem, że trudno zaakceptować fakty, kiedy nieuzasadnione naukowo teorie wbiły się ludziom w mózg, głównie przez reklamy oraz zalew artykułów spod pióra pisarzy bez znajomości fizjologii.

    • M.

      Co z tymi co chorują na podagrę?

      • Łukasz

        Zajrzyj do książek patologii. Jest kilka przyczyn dny, spośród których ŻADNĄ nie jest żywność, którą opisuje się jako „zakwaszająca”. Ponieważ to choroba metaboliczna, dna istnieje zawsze w obecności zmian patologicznych na tym tle, np. przy chorobie nerek – ale nie tylko.