res:
Zakwaszenie organizmu cz. 1

Zakwaszenie organizmu cz. 1

1 komentarz

Wszechświat dąży do równowagi. Nasze ciała również. Nadużycia wobec organizmu, takie jak wszechobecny stres, mała aktywność fizyczna oraz niewłaściwa dieta powodują zaburzenia homeostazy (równowagi) organizmu, którą organizm za wszelką cenę próbuje odzyskać. Jednak po latach zaniedbań nawet najsilniejszy organizm nie wytrzymuje ciągłych batalii z niezdrową żywnością i staje się zakwaszony. Skutkuje to ogólnym osłabieniem organizmu, podatnością na choroby, a w dalszej perspektywie szeregiem chorób.

Ale kwas!

Odpady kwasowe, takie jak cholesterol, kwas moczowy i kwas octowy są normalnym wynikiem zdrowego metabolizmu. Tak więc nawet przy zdrowej diecie i stylu życia tworzenie się kwasu jest czymś nieuniknionym – z niewielkimi ilościami kwasu organizm jest w stanie sobie poradzić. Jednak problem zaczyna się wtedy, gdy organizm traci równowagę kwasowo-zasadową na rzecz zneutralizowania nadmiaru kwasu. A następuje to głównie w chwilach gdy, spożywamy duże ilości tzw. produktów kwasotwórczych. Brzmi tajemniczo, ale tylko w nazwie. W praktyce są to tak dobrze nam znane mięso, węglowodany, napoje gazowane, kawa, czarna herbata, alkohol, nikotyna i szereg innych produktów. Zakwaszenie organizmu powodują również stres, leki, zbyt mała lub nawet zbyt intensywna aktywność fizyczna.

Co się dzieje z organizmem, gdy jest on zakwaszony? Otóż zmniejsza się jego zdolność do regeneracji uszkodzonych komórek, zdolność do detoksykacji metali ciężkich, zdolność organizmu do wchłaniania składników mineralnych i odżywczych. Po wielu latach zaniedbań stwarza to idealne środowisko do rozwoju poważnych chorób takich jak nowotwór, choroby psychiczne, miażdżyca, osteoporoza, cukrzyca, a nawet Alzcheimer, Parkinson.

Objawy zakwaszenia organizmu

Tak jak w przypadku każdej dysharmonii organizm wysyła nam sygnały. Zakwaszenie organizmu charakteryzuje się m.in.:

- ciemne kręgi pod oczami, częste przeziębienia, mroczki przed oczami, gorycz lub kwas w ustach, obłożony język, problemy trawienne, nudności, uczucie pełności, wzdęcia, schorzenia pęcherzyka żółciowego, bóle mięśni, uszkodzenia dysków międzykręgowych, ostre i przewlekłe bóle kręgosłupa, osteoporoza, zapalenie stawów, reumatyzm, wypadanie włosów, kruche paznokcie, próchnica, parodontoza, sucha skóra, zakażenia grzybicze, trądzik u nastolatków i dorosłych, problemy z cerą, cellulitis, szybkie męczenie się i uczucie ciągłego zmęczenia, obniżony popęd seksualny, nadwaga, napady głodu, kamienie nerkowe, podwyższony poziom cholesterolu, nadciśnienie, nieprawidłowe ukrwienie rąk i nóg, zawroty głowy, bóle głowy, migreny.

Nadwaga a zakwaszenie organizmu

Wybitny naukowiec, mikrobiolog i naturopata dr Robert Young twierdzi, że istnieje tylko jedna choroba, a jest nią zakwaszenie krwi i tkanek spowodowane przez przez sposób odżywiania i styl życia. Nasz “tradycyjny” sposób odżywiania bazuje na dużej ilości białka zwierzęcego, mleku (i jego przetworach) oraz białym cukrze – a te produkty sprzyjają nadmiernemu zakwaszeniu krwi i rozwoju wirusów, bakterii, grzybów i drożdży. Kolejnym, niemal rewolucyjnym, odkryciem Younga jest teoria mówiąca o tym, że otyłość jest wynikiem zakwaszenia organizmu. Według Younga ciało wytwarza komórki tłuszczowe, aby “odciągnąć” szkodliwe kwasy od najważniejszych organów. Z tej perspektywy otyłość jest pewnego rodzaju ratunkiem na bardzo wysoki poziom kwasu w organizmie. Dr Robert Young dokładnie opisuje problem równowagi kwasowo-zasadowej oraz otyłości w swoich dwóch książkach “Próbowałam już tylu diet” oraz Próbowałam już wszystkiego, żeby schudnąć.

Równowaga

Idealna sytuacja dla zdrowia jest wtedy, gdy dzielnie radzimy sobie ze stresem i trudami życia, jesteśmy aktywni fizycznie i codziennie przyrządzamy sobie posiłki z super zdrowych produktów. Jednak tak wzorowym trybem życia mogą poszczycić się nieliczni. Jakie kroki może podjąć osoba, która nie ma zbyt dużo czasu lub dopiero wkracza na drogę prowadzącą do zdrowia? Co jeść, a czego unikać? Co zrobić, gdy nie jesteśmy w stanie zrezygnować z ukochanego schabowego? O tym w >> części drugiej.

Zakwaszenie organizmu i alkalizacja – literatura:

„Próbowałam już tylu diet…” przedstawia innowacyjny program osiągania równowagi kwasowo-zasadowej, poczynając od procesu oczyszczania organizmu, a kończąc na poradach dotyczących suplementów żywieniowych i ciekawych przepisach kulinarnych. Dowiesz się, jakie produkty działają odkwaszająco, i w jaki sposób można z nich tworzyć smaczne i urozmaicone potrawy.

Odkładanie się tłuszczu w organizmie jest reakcją obronną przed nadmiarem toksyn i zakwaszeniem spowodowanym niewłaściwą dietą. Książka Próbowałam już wszystkiego, żeby schudnąć zawiera siedmioetapowy program, który ostatecznie prowadzi do odzyskania równowagi kwasowo-zasadowej w organizmie, a co za tym idzie, zrzucenia zbędnych kilogramów.