res:
Trzy proste przepisy na odżywcze soki z jarmużem

Trzy proste przepisy na odżywcze soki z jarmużem

Dodaj komentarz

Soki z jarmużem? Czemu nie? To warzywo jest lubiane przez miłośników zdrowego odżywiania. Nie bez przyczyny: jest bogate w składniki odżywcze, ma całkiem szerokie zastosowanie kulinarne oraz wpływa korzystnie na zdrowie.

Jarmuż usprawnia przemianę materii, obniża poziom cholesterolu, zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwory przewodu pokarmowego i płuc.

Jarmuż jest odmianą kapusty ogrodowej, podobnie jak kalarepa, kalafior i brokuł. Jest warzywem lekkostrawnym i bogatym w żelazo, wapń i witaminę C, dlatego poleca się go szczególnie: dzieciom, młodzieży, osobom starszym,  rekonwalescentom, chorym na osteoporozę.

Składniki odżywcze

W jarmużu odnajdziemy m.in. witaminy takie jak A, C, E, K, B1, składniki mineralne takie jak żelazo, magnez, sód, potas, wapń oraz związki bioaktywne takie jak karotenoidy, sulforafan.

Jarmuż w kuchni

Można go jeść na surowo, po ugotowaniu lub upieczeniu.  Dobrze smakuje w zupach, surówkach, omletach lub w wersji lekko podduszonej w śmietanie.

Niezwykle ciekawym doświadczeniem kulinarnym są soki z jarmużem. Oto trzy propozycje wkomponowania jarmużu do soku.

soki z jarmużem

Soki z jarmużem

ZIELONY NAPÓJ DLA DZIECI

Większość dzieci trudno namówić do jedzenia zieleniny, możemy jednak skłonić je do picia smacznych soczków, które tak bardzo polubią.

Składniki:

  • garść botwiny (buraka liściowego), jarmużu, szpinaku lub połączenia tych warzyw
  • 1 gruszka, 1 filiżanka truskawek
  • pół cytryny ze skórką
  • 1 jabłko, pokrojone na kawałki

Przerabiamy kolejno: botwinę, gruszkę, truskawki, cytrynę i jabłko.

ZIELONA DAWKA ENERGII

Nieco więcej warzyw zielonych znacznie podnosi wartość tego supernapoju. To duża dawka życiowej energii!

Składniki:

  • garść naci pietruszki lub liścieni pszenicy
  • 4 łodygi selera naciowego
  • 2 liście jarmużu
  • 1 zielona papryka
  • garść liści szpinaku
  • 1 ogórek, przekrojony wzdłuż na połowy

Przerabiamy kolejno: nać pietruszki, łodygi selera, jarmuż, paprykę, szpinak i ogórek.

KOKTAJL BUDOWNICZEGO KOŚCI

Ta kompozycja dostarcza głównych składników odżywczych potrzebnych do budowy kości, takich jak: wapń, bor, magnez, inne minerały oraz witamina K1. Jest to napój wręcz przepełniony cennymi substancjami odżywczymi; zawiera bardzo duże ich ilości w stosunku do wartości kalorycznej.

Składniki:

  • 3 lub 4 liście jarmużu
  • garść naci pietruszki
  • 2 marchwie
  • 1 ogórek, przekrojony wzdłuż na pół
  • 1 czerwona lub zielona papryka

Zbieramy w dłoni liście jarmużu i naci pietruszki, wkładamy je do sokownika, a następnie popychamy marchwią i ogórkiem. Na końcu przerabiamy paprykę i pozostałą marchew.

Źródło: Księga soków