res:
Dobrodziejstwo soków owocowych i warzywnych

Dobrodziejstwo soków owocowych i warzywnych

7 komentarzy

Świeżo wyciśnięte soki owocowe i warzywne są o niebo lepsze od „zwykłych”, dostępnych w sklepach. Co do tego nie ma wątpliwości już po pierwszym łyku takiego napoju. Oprócz tego, że świetnie smakują, to fantastycznie oczyszczają organizm i zaopatrują go w mnóstwo witamin, mikroelementów i soli mineralnych. Usuwają martwe komórki, rozpuszczają śluz, rozpuszczają sole i kamienie, niektóre zapobiegają chorobom nowotworowym. Kolejną ich zaletą jest to, że są szybko przyswajane przez organizm – w ciągu około 30 minut.

Soki należy pić powoli, małymi łykami, najlepiej bezpośrednio po przyrządzeniu. Soki owocowe zachowują wszystkie zdrowe składniki do 4 godzin po przyrządzeniu, natomiast warzywne – do około 10 godzin. Soki należy przygotowywać wyłącznie ze świeżych, nie zepsutych, warzyw i owoców. Do soków absolutnie nie należy dodawać cukru. Jeśli któryś sok będzie trudny do wypicia, np. z cytryny, należy dodać miodu.

Soki owocowe i warzywne  – rodzaje i właściwości:

Sok z buraków – właściwości krwiotwórcze, likwiduje choroby układu krążenia, układu pokarmowego, jelita grubego, rozpuszcza kamienie w wątrobie, nerkach i pęcherzu moczowym.

Sok z marchwi – wpływa korzystnie na zęby, włosy, paznokcie, wzrok i gardło. Leczy wrzody żołądka i dwunastnicy. Przynosi ulgę przy alergiach skórnych, uczuleniach, egzemach, chorobach układu limfatycznego. Bardzo korzystnie wpływa na układ odpornościowy. Uwaga: podczas picia soku z marchwi najprawdopodobniej twoja skóra zyska kolor pomarańczowawy. Według Michała Tombaka jest to efekt oczyszczania organizmu. W związku z tym, że w “przeciętnym” organizmie jest bardzo dużo toksyn, a wątroba nie ma takich “mocy przerobowych”, przechodzą one do układu limfatycznego, by ostatecznie zostać wydalone przez pory skóry. Toksyny te są koloru żółtego lub pomarańczowego. Efekt “żółtej skóry” może trwać nawet do roku czasu.

Sok ze świeżej kapusty – korzystny przy cukrzycy, hemoroidach, nieżytach żołądka, miażdżycy, otyłości, wrzodach dwunastnicy, problemach z tarczycą.

Sok z zielonej papryki – jest niezwykle bogaty w krzem, tak więc polecany przy problemowych włosach i paznokciach. W przypadku problemów z gazami, kolkami i skurczami jelit należy pić 1 szklankę na czczo.

Sok z ogórka – posiada dużo krzemu, siarki, potasu, fosforu. Profilaktycznie na włosy i paznokcie po pół szklanki soku dziennie. Polecany również przy wysokim ciśnieniu krwi. soki owocowe i warzywne

Sok ze szczawiu – regeneruje błonę śluzową jelit. Sok najlepiej dodawać do sałatek (surówek). Sok zawiera żelazo, magnez, fosfor, siarkę, krzem. Nie należy spożywać zbyt często gotowanego szczawiu – zawarty w nim szczawian potasu zmienia się w formę nieorganiczną, co może doprowadzić do zapalenia stawów i mięśni.

Sok z koniczyny – reguluje cykl miesiączkowy, zapobiega przedwczesnemu procesowi niszczenia organizmu kobiety.

Sok ze szpinaku – oczyszcza i regeneruje jelita i cały układ trawienny. Wraz z sokiem ze szpinaku pomaga przy złośliwej anemii, rozstroju nerwowym, zapaleniach nerek, zapaleniach stawów, czyraczności, obrzękach kończyn, częstych krwotokach, reumatyzmie, niskim i wysokim ciśnieniu krwi, zaburzeniach wzroku, bólach głowy.

Sok z dyni – wzmacnia wątrobę, uspokaja układ nerwowy, działa przeciwgorączkowo. Zalecany przy menopauzie – stosowany regularnie przez minimum 2 miesiące pozwala zlikwidować uderzenia gorąca.

Sok z arbuza – oczyszcza, wzmacnia wątrobę i nerki, wypłukuje sole z organizmu, ma działanie moczopędne (przy obrzękach), przeciwmiażdżycowe, ogólnie wzmacniające.

Sok z pomidorów – poprawia pracę serca, zwiększa przemianę materii, zawiera dużo witaminy C oraz fitocydy hamujące procesy fermentacyjne i gnilne w jelitach.

Sok z winogron – ma działanie wzmacniające, przeczyszczające, napotne, bakteriobójcze i moczopędne. Obniża cholesterol i ciśnienie krwi. Nie jest wskazany w dużych ilościach przy cukrzycy, otyłości, wrzodach żołądka i dwunastnicy. Przy regularnym piciu należy odstawić mleko i surowe owoce – w połączeniu z sokiem z winogron powodują one fermentacje w jelitach.

Sok z cytryny – oczyszcza z nierozpuszczalnych soli i śluzu, posiada dużo witaminy C i mikroelementów.


Źródło:

Czy można żyć 150 lat?” Michał Tombak, wyd. Galaktyka

  • MADLEN

    Przy niedoczynności tarczycy sok z surowej kapusty jest SZKODLIWY !!!

    • Magda M.

      Witam, dziękuję za komentarz, jednak proszę o wiadomość, skąd Pan/Pani posiada taką informację? My korzystaliśmy z książki Michała Tombaka, „Czy można żyć 150 lat?”

  • paulina

    nie zgodzę się z tym, że soki zachowują swoje wartości aż do 10 godzin, to bzdura, bardzo szybko się utleniają i należy je pić odrazu po wyciśnięciu(oczywiście wolnoobrotową wyciskarką, nie sokowirówką)

  • goska

    witam a co myślicie Państwo o sokach jednodniowych sprzedawanych w sklepach np marwit lub cymes?czy sa tez wartosciowe?

  • Magda M.

    Witam.

    Nigdy nie piłam jednodniowego soku (np. marwitu), jednak im krótsza data przydatności do spożycia, tym lepiej. Można spróbować tego typu soku oraz wycisnąć własny i porównać. Jeśli smak jednodniowego nie będzie odbiegał od własnego wyrobu – można kupować częściej :)

  • Paweł

    wiekszosc tych jednodniowych sokow jest pasteryzowana, polecam dowiedziec sie wiecej na temat np.: Terapii Gersona :)

    Powinnismy pic soki ze świezo wyciskanych owocow i warzyw, pochodzacych z upraw ekologicznych, biodynamicznych.
    Sokow nie powinno sie uzyskiwac poprzez sokowirowki, bo w nich zachodzi pasteryzacja i utrata wiekszosci skladnikow odzywczych.

    Pozatym warto pamietac iz juz po 30 min po przyrzadzeniu soku, jest on nawet o 60% uboższy.

    • ewa

      a jeśli nie ma możliwości kupna owoców i warzyw z upraw ekologicznych i wyciska się sok sokowirówką to nie powinno się ich pić?! Ludzie nie dajmy się zwariować!!