res:
Nadchodzi rewolucja żywnościowa... na naszych talerzach!

Nadchodzi rewolucja żywnościowa… na naszych talerzach!

Dodaj komentarz

Coraz więcej osób zwraca uwagę na to, co je. Coraz więcej osób jest świadomych, że żywność wpływa na nasze zdrowie i samopoczucie. Coraz więcej osób wie, że dietą można zapobiegać chorobom i je leczyć. Jednak ciągle w sklepach dominuje żywność przetworzona, która nie istniała jeszcze 50 lat temu. Jest też coraz więcej osób, które chcą to zmienić… Czy  zbliża się rewolucja żywnościowa na naszych talerzach?

Głosy Rewolucji Żywnościowej

Zanurzenie się w temat żywienia to jak otwarcie puszki Pandory – odsłaniając jeden problem, za chwilę pojawiają się następne…

Jest całe mnóstwo książek poruszających wpływ żywności na zdrowie i nasze samopoczucie. Ludzie są coraz bardziej świadomi, że nieodpowiednia (przetworzona) żywność znacząco wpływa na rozwój chorób cywilizacyjnych. Jednak sama dieta i jej wpływ na zdrowie to nie wszystko. Sposób przemysłowej produkcji żywności jest ściśle powiązany ze wzrostem emisji gazów cieplarnianych, dramatycznym zmniejszeniem bioróżnorodności roślin użytkowych czy też cierpieniem milionów zwierząt.  Dodatkowo, a może przede wszystkim, przemysłowa produkcja żywności wiąże się z intratnym interesem wąskiej grupy ludzi – czołowych producentów żywności, narzucających kierunek żywnościowy, w którym podąża większość krajów cywilizowanych.

Od dawna pojawiały się pojedyncze głosy ekspertów ostrzegające przed negatywnymi skutkami przemysłowej żywności (ubogiej w składniki odżywcze) i polityki produkcji nastawionej wyłącznie na zysk. Teraz tych głosów jest coraz więcej. Wiele z nich pojawia się w nowo wydanej książce „Głosy rewolucji żywnościowej”. Wśród nich usłyszymy m.in. dr Colina Campbella (od ponad 40 lat stojącego na czele badań nad zdrowym odżywianiem), Marianne Williamson (światowej sławy autorkę i wykładowczynię skupiającej się na duchowości i roli odżywiania w rozwoju duchowym), dr Vandana Shiva (działaczki na rzecz ochrony środowiska, zwłaszcza w Indiach), Gene Baur (obrońcę praw zwierząt, współzałożyciela Farm Sanctuary – sanktuarium dla zwierząt hodowlanych), dr Raj Patel (pisarza, wykładowcę akademickiego, aktywistę z dziedziny ekonomii), ekspertów od GMO, zdrowego odżywiania  i wielu innych.

Rewolucja na talerzu

Najbardziej podstawową rzeczą, bez której nie możemy się w życiu obejść jest żywność. Już teraz, poprzez codzienne zakupy decydujesz, czy wspierasz przemysł żywnościowy, czy zrównoważone rolnictwo. I choć „rewolucja” – brzmi poważne, to tak naprawdę chodzi przede wszystkim o Twoje codzienne wybory żywieniowe oraz świadomość, w jaki sposób to, co kupujesz i jesz wpływa na Twoje zdrowie, środowisko naturalne i działania przemysłu żywnościowego.

Działania jednego człowieka mają niewielką moc. Jednak jedno małe działanie pomnożone przez miliony ludzi zmienia świat. Czy w takim razie przyłączysz się do Rewolucji Żywnościowej?

„Głosy rewolucji żywnościowej”

glosy-rewolucji-zywnosciowej

„Głosy rewolucji żywnościowej”