res:
Przepis na pyszne wino truskawkowe

Przepis na pyszne wino truskawkowe

Dodaj komentarz

Wino truskawkowe to klasyczne, pyszne wino owocowe. Poniższy przepis to ogólne wskazówki, które można zastosować także w przypadku innych owoców.

Wino truskawkowe

CZAS

wino słodkie: 1-2 tygodnie,
wino wytrawne: 3-6 miesięcy,
wino dojrzałe: co najmniej rok;

AKCESORIA

  • garnek, miska lub wiadro o pojemności co najmniej 4 l (duże naczynie ułatwi energiczne mieszanie)
  • 4-litrowy dzban lub gąsior z zaworem (jeżeli przygotowujesz wino wytrawne)

SKŁADNIKI (potrzebne do uzyskania 4 l)

  • 2-3 kg truskawek (Owoce są źródłem drożdży, więc użyj organicznych lub niepryskanych i zawsze surowych. Najlepsze są świeże, ale mogą być także mrożone. Im więcej truskawek użyjesz, tym bardziej wyczuwalne będą w winie.)
  • 2 szklanki / 500 g cukru

WYKONANIE

  1. Przygotuj truskawki. Dokładnie je umyj i usuń szypułki.  Nigdy nie zgniatam ich ani nie kroję, bo najważniejsza jest dla mnie ich esencja i słodycz, a one przenikną do roztworu bez zgniatania. Nie potrzebuję miazgi czy pektyn.
  2. Przygotuj roztwór cukru. Wsyp cukier do 4 litrów odchlorowanej wody i wymieszaj do rozpuszczenia.
  3. Napełnij naczynie. Użyj do tego celu szerokiego, otwartego naczynia z dużą ilością miejsca do energicznego mieszania. Dodaj truskawki i roztwór cukru. Luźno przykryj naczynie szmatką i w razie potrzeby zabezpiecz przed owadami.
  4. Mieszaj często, co najmniej 2 razy dziennie, najlepiej dziesięciokrotnie. Po kilku dniach dostrzeżesz pęcherzyki powietrza.
  5. Nie przestawaj mieszać! Po około tygodniu energicznego musowania truskawki będą się nadawać do wyrzucenia.
  6. Odcedź i wyrzuć truskawki.
  7. Pij lekko fermentowane, wciąż słodkie wino. To bardzo prosty sposób produkcji alkoholu, powszechnie praktykowany od stuleci.
  8. Można też fermentować dłużej w gąsiorze lub dzbanie z zaworem i wąską szyjką, aby otrzymać wytrawne wino. Jeżeli wino nie dochodzi do wąskiej szyjki, dopełnij zawartość wodą z cukrem. Fermentuj co najmniej przez kilka miesięcy, aż musowanie zaniknie. Następnie przelej wino do drugiego naczynia. Jeżeli fermentacja rozpocznie się na nowo, poczekaj, aż dobiegnie końca, a potem przelej płyn do butelek. Wino w butelce powinno leżakować co najmniej 6 miesięcy.

WARIACJE: owoce bzu, borówki, jeżyny, wiśnie, śliwki, brzoskwinie… W przypadku większych owoców należy je pokroić na kilka kawałków.

Źródło: Dzika fermentacja