res:
Olej kokosowy dla zdrowia i urody

Olej kokosowy dla zdrowia i urody

5 komentarzy

Olej kokosowy to wciąż niedoceniany i mało u nas używany produkt, który idealny jest nie tylko w kuchni, ale i w łazience.

Już sama nazwa palmy kokosowej w różnych językach świadczy o tym, że dostarcza ona cennych substancji. W języku filipińskim określa się ją jako drzewo życia. W sanskrycie, jako drzewo dostarczające wszystkiego, co potrzebne do życia, zaś mieszkańcy wysp Pacyfiku nazywają orzechy kokosowe lekarstwem na wszystkie choroby.

Olej kokosowy nazywany bywa także masłem lub tłuszczem kokosowym, a otrzymuje się go z tłoczonej i rozgrzanej kopry kokosowej (miąższu z orzecha). W sklepach najczęściej spotykamy biały, ale w płynnej postaci ma delikatny żółty kolor. Warto zwrócić uwagę na cenę i zapach. Ten najzdrowszy ma delikatną kokosową nutę, ten tańszy, ale równie wartościowy jest bezzapachowy. Unikać należy tych o silnym aromacie kokosa, gdyż zwykle jest to już mieszanka z dodatkiem aromatów.

Specyfik ten przydatny jest w każdym domu, nie tylko w kuchni. Ja sama stosuję go już od kilku lat i to z dużym powodzeniem. Zaczęło się jeszcze kiedy moje dziecko było niemowlęciem i miewało problem z suchą skórą. Po zastosowaniu oleju kokosowego skóra dziecka z suchej zrobiła się jędrna i gładka. Łuszczącą się i swędzącą skórę nawilżymy i odżywimy tym olejem. Uważać jedynie trzeba zimą, gdyż mając właściwości nawilżające nie nadaje się do smarowania na silne mrozy. Dodaję często łyżkę tego oleju do ciepłej kąpieli ziołowej. Ostatnim moim pomysłem był balsam peelingujący. W słoiczku zmieszałam mieloną kawę z solą himalajską i zalałam olejem kokosowym. Efekt było widać już po kilku stosowaniach.

Wszystkie właściwości oleju kokosowego można wymieniać długo, ale pozwolę sobie wypunktować kilka, by ukazać jak wszechstronne ma zastosowanie:

– wspiera leczenie tarczycy;
– wspiera system odpornościowy;
– poprawia prace serca;
– wspomaga metabolizm w tym odchudzanie się;
– zawiera wiele unikalnych składników odżywczych, których nie znajdziemy w innych olejach;
– działa antybakteryjnie;
– działa antygrzybicznie;
– wspomaga gojenie się ran, leczy egzemy;
– ma działanie antywirusowe i odżywcze;
– ma działanie antyzmarszczkowe (tak, tak, drogie Panie, ten olej spowalnia starzenie się skóry i wygładza już istniejące zmarszczki, bowiem zawiera naturalne antyoksydanty zwalczające wolne rodniki);
– likwiduje łupież;
– wzmacnia włosy i jako jedyny zapobiega utracie przez nie protein.

Ponadto jest przydatny w leczeniu wielu chorób. Sprawdza się bardzo w poważniejszych problemach zdrowotnych, skutecznie wspomagając leczenie egzemy, łuszczycy typu II, owrzodzeń skóry, łysienia plackowatego, opryszczki, trądzika, kaszlu, przeziębienia, syfilisu, gorączki,kamieni nerkowych, problemów trawiennych, osteoporozy, łagodzi bóle zębów, bóle miesiączkowe, podnosi odporność organizmu i pomaga na wiele innych dolegliwości. Jest też z powodzeniem stosowany w leczeniu cukrzycy typu II oraz w chorobie Crohna.

Olej kokosowy zawiera bardzo duże ilości kwasu laurynowego, a w naturze w dużych ilościach kwas ten znajduje się tylko w kokosach. Jest to jeden z nasyconych kwasów tłuszczowych niezbędny głównie w prawidłowej pracy układu immunologicznego. Poza kokosami kwas ten jest jednym ze składników mleka matki. Olej kokosowy zawiera też wiele innych nasyconych i nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz znaczne ilości antyoksydantów, które zwalczają wolne rodniki. I jest chyba jedynym tłuszczem, który powoduje zbijanie tkanki tłuszczowej, dzięki czemu jest przydatny w walce z nadwagą. Według niektórych, zastąpienie dotychczasowej dziennej dawki spożywanych tłuszczy olejem kokosowym może spowodować ubytek wagi ciała nawet pół kilograma tygodniowo.

Agnieszka “Szepcząca” Cupak

Adremida nr 3 (4), str. 51

>> Olej Kokosowy obecnie jest dostępny w szerokim plastikowym słoiku 500ml. Polecany dla wegan i wegetarian.

 

 

 

Jeśli pragniesz dowiedzieć się jeszcze więcej, polecamy chyba jedyną do tej pory publikację książkową na ten temat >> „Cud oleju kokosowego„. Wraz z autorem książki, fascynatem oleju kokosowego, poznaj jeszcze więcej właściwości tego oleju.

  • zaanka1

    Na jakim oleju mogę smażyć ? Nierafinowany się chyba nie nadaje

    • Magda M.

      Najlepiej stosować różne oleje na zmianę – np. przez dwa miesiące kokosowy, przez kolejne dwa miesiące inny. Różne badania naukowe stopniowo ukazują nam właściwości różnych olei, póki co wiadomo, że nie ma jednego uniwersalnego do smażenia, jest natomiast kilka sugerowanych, np. oliwa z oliwek, olej rzepakowy, olej kokosowy, masło klarowane, smalec. Niektóre bardziej nadają się do potraw na słodko (np. olej kokosowy, masło klarowane), inne bardziej do mięs – np. smalec. Nierafinowany olej kokosowy jest polecany do smażenia.

  • zaanka1

    Dziękuję bardzo za info……..a to mnie zaskoczyłaś nierafinowany olej kokosowy do smażenia? A co np z oliwą z oliwek nierafinowaną Też do smażenia? Dotychczas uważałam = stosowałam nierafionowane oleje do sałatek a rafinowane (olej rzapakowy) do smażenia Słusznie ? Smalcu się boję …za tłusty

    • Magda M.

      Są takie oleje nierafinowane, których nie wolno używać do
      smażenia/pieczenia w wysokich temperaturach (np. olej lniany), są też
      takie, które są dozwolone (np. olej kokosowy, oliwa z oliwek). Jednak w
      związku z tym, że badania naukowe dostarczają nam nowych informacji jak
      poszczególne produkty wpływają na nasze zdrowie, zalecenia dietetyków
      zmieniają się i będą się zmieniać na przestrzeni lat. Dlatego najlepszą
      strategiczną opcją jest zmiana olei raz na jakiś czas.

      Pozdrawiam

  • Coco

    „TłuszczÓW” nie „tłuszczy”. Słowo „tłuszczy” to dopełniacz liczby mnogiej od rzeczownika „tłuszcza”.

    Cyt.:”Ten najzdrowszy ma delikatną kokosową nutę, ten tańszy, ale równie wartościowy jest bezzapachowy”
    -> Otóż nieprawda. Olej rafinowany jest pozbawiony cennych składników. Produkuje się go w wysokich temperaturach i czasem przy użyciu chemicznych rozpuszczalników. Jest bezbarwny, pozbawiony zapachu i smaku.
    Olej nierafinowany jest droższy ponieważ jego jakość oraz właściwości zdrowotne biją na głowę kokosowy olej rafinowany.