res:
Kuchnia Pięciu Przemian - przepisy na każdą porę roku

Kuchnia Pięciu Przemian – przepisy na każdą porę roku

Dodaj komentarz

Dieta według Pięciu Przemian – czym to się je? Poniżej kilka przepisów dla wszystkich zainteresowanych początkujących 🙂

Kuchnia Pięciu Przemian na Wiosnę

Zupa wiosenna z zieleniny:

Do 2-3 litrów wrzątku dodać:
– szczyptę tymianku i kurkumy
– kości (wołowe lub cielęce)
Gotować około 1 godziny, następnie dodać:
– około 60 dag pokrojonych ziemniaków
– duży pęczek pokrojonej młodej cebuli ze szczypiorkiem
– 2 ząbki posiekanego czosnku
– ½ łyżeczki imbiru
– szczyptę pieprzu
– łyżeczkę vegety
– sól do smaku
– po garści posiekanych, młodych liści kalarepy, selera, pietruszki i kopru

Gotować do miękkości około 40 minut. W razie potrzeby uzupełnić zupę wrzątkiem, dodać:
– szczyptę majeranku lub kurkumy
– łyżkę masła, jeśli zupa jest bez kości
– szczyptę kminku
– dosmakować pieprzem i solą

Lato

Grochówka z lanymi kluskami:

Do 2-3 litrów zimnej wody dodawać:
– kość wieprzową lub z kurczaka
– szczyptę bazylii
– szczyptę tymianku i ⅓ łyżeczki kurkumy
– szczyptę kminku

Gotować 1 godzinę, a następnie dodać:
– około 40 dag łuskanego grochu, gotować około 1 godziny. Wyjąć kości i zupę zmiksować, dodać:
– 2 pokrojone w plasterki marchewki
– 2 pokrojone kalarepy
– ¼ główki młodej kapusty
– pęczek pokrojonej cebuli
– ½ łyżeczki imbiru, szczypta pieprzu cayenne
– sól do smaku
– ½ łyżeczki vegety
– 2 garści siekanej zieleniny (pietruszka, seler, koper, liście kalarepy)
Gotować do miękkości (około 30 minut). Uzupełnić ilość wody wrzątkiem. Wlać lane kluski z dwóch jaj, dodać łyżeczkę masła. Dosmakować w razie potrzeby pieprzem i solą.

 

Jesień

Zupa jesienna:

Do 2-3 litrów wrzątku dodać:
– szczyptę tymianku i ⅓ łyżeczki kurkumy
– kość wołową

Gotować około 1 godziny, a potem dodać:
– 3 pokrojone marchewki
– pokrojoną pietruszkę
– około ½ kg pokrojonych ziemniaków
– ½ główki pokrojonej kapusty włoskiej
– 2 posiekane cebule
– 2 posiekane ząbki czosnku
– ½ łyżeczki imbiru
– pieprz
– szklankę świeżej, łuskanej fasoli
– łyżeczkę vegety
– sól do smaku
– duży sparzony i pokrojony pomidor
– garść siekanej zielonej pietruszki

Gotować do miękkości. Zaprawić łyżką mąki pszennej rozmieszanej w zimnej wodzie, dodać:
– wrzątku do uzupełnienia ilości zupy
– szczyptę majeranku (mogą być świeże listki) i kurkumy
– łyżkę masła, gdy zupa była gotowana bez kości
– można dodać słodkiej śmietany

Dosmakować pieprzem i solą.

Zima

Rozgrzewający napój życia Indian:
Do 1 szklanki gotującej się wody wsypać 1 łyżeczkę kakao, 1/2 laski wanilii oraz 1-4 łyżeczki pieprzu cayenne, gotować przez 3 minuty.

Powyższe przepisy pochodzą z książki Anny Ciesielskiej “Filozofia zdrowia”, wydawnictwo ANNA.

Inne książki o filozofii >> Pięciu Przemian