res:
Z fermy czy z wolnego wybiegu? Porównanie jaj

Z fermy czy z wolnego wybiegu? Porównanie jaj

Dodaj komentarz

Czy jaja od „szczęśliwych kur” różnią się od zwykłych jaj czymś więcej niż tylko ceną? Czy wydane pieniądze przekładają się na lepszą jakość? Dziś zajęliśmy się jajecznym tematem 🙂

Jaja i witamina K2

Białko jajka od kury karmionej trawą jest bardziej zwarte i nie tak wodniste, jak białko jajka od kury z hodowli przemysłowej. Żółtko ma głębszy i ciemniejszy kolor. W pewnych okresach roku (istnieją tu naturalne, sezonowe wahania) kolor ten osiąga zdumiewający odcień głębokiego, złotego pomarańczu. To dosłownie odżywcze złoto – i możesz się po nim spodziewać, że zawiera bardzo dużo zdrowej dla serca witaminy K2. Niestety dotyczy to tylko jaj od kur, które miały okazję podskubywać trawę. „Jaja przemysłowe” mają dużo mniejszą zawartość witaminy K2.

Jeżeli chcesz mieć wyobrażenie o tym, jak bardzo pomarańczowe może być żółtko jajka od kury karmionej trawą, przypomnij sobie kolor sera cheddar albo, co będzie dokładniejszym porównaniem, sos w proszku do makaronu z serem.

Dobre jajko

W porównaniu z oficjalnymi danymi na temat wartości odżywczych jaj przemysłowych jajka od kur karmionych trawą zawierają:

  • jedną trzecią mniej cholesterolu,
  • jedną czwartą mniej tłuszczów nasyconych,
  • dwie trzecie więcej witaminy A,
  • dwa razy więcej kwasów tłuszczowych omega-3,
  • trzy razy więcej witaminy E,
  • siedem razy więcej beta-karotenu,
  • 50 procent więcej kwasu foliowego,
  • 70 procent więcej witaminy B12,
  • od czterech do sześciu razy więcej witaminy D.

Jak rozpoznać świeże jajko?

  1. Białko powinno być przejrzyste. Mętne może sugerować, że jajko jest nieświeże.
  2. Żółtko nie powinno rozpływać się po rozbiciu. W przypadku starych jajek, żółtko rozleje się, nawet jeśli skorupka nie jest uszkodzona.
  3. Nie kupuj jajek, które mają 2-3 dni do końca terminu przydatności. Od momentu zniesienia przez kurę, jajko powinno być świeże przez około 28 dni.

Na koniec jeszcze kilka wskazówek, które przedłużą świeżość jajek:

  • Przechowuj je w warunkach chłodniczych.
  • Unikaj gwałtownych zmian temperatury. Jeśli jaja stały w sklepie na półce, a następnie od razu włożysz je do lodówki, mogją się szybciej zepsuć.
  • Jaja z niewielkimi pęknięciami szybciej się psują. Zanim kupisz – sprawdź czy wszystkie są całe.

Źródło: Witamina K2 i paradoks wapnia