res:
Ewa Wachowicz przepisy na domowy chrzan i chleb owsiany

Ewa Wachowicz przepisy na domowy chrzan i chleb owsiany

Na dobry początek tygodnia mamy propozycję kulinarną – domowy chrzan i chleb owsiany. Przepisy pochodzą z książki „Ewa gotuje – ulubione”. Książka stanowi zbiór ulubionych potraw Ewy Wachowicz, prezentowanych na przestrzeni lat w programie telewizyjnym (TV Polsat) „Ewa gotuje”. Miłośnicy talentu kulinarnego Ewy znajdą w książce również receptury z jej nowego programu – „Przez żołądek do serca”. Przepisy są autorskie, przygotowywane od wielu lat z pasją dla bliskich i telewidzów, jak również „podpatrzone” w różnych zakątkach świata, jako wynik podróży kulinarnych pani Ewy.

Każdy przepis opatrzony jest apetyczną fotografią gotowej potrawy, wzbogacony o ciekawą historię lub komentarz autorki. Ale najważniejsze jest to, że Czytelnik znajdzie w tej książce szczegółowy i przejrzysty instruktaż, jak przygotować smaczne przystawki, znakomite zupy, dania główne i desery. Czy już ktoś nabrał apetytu? Jeśli tak, zapraszam na domowy chrzan i chleb owsiany :))

Domowy chrzan

Składniki:

2 średniej wielkości korzenie chrzanu (po utarciu 1 szklanka)
1 łyżeczka cukru
1 szklanka wrzątku
3 łyżki stołowe octu jabłkowego
porządna szczypta soli

Sposób wykonania:

Chrzan obrać i utrzeć na drobnej tarce. Korzeń musi być jędrny – jeśli jest lekko zwiędły, trzeba go włożyć na godzinę do zimnej wody.

Do utartego chrzanu dodać sól i cukier, zalać wrzątkiem (chrzanu zrobi się dwa razy więcej) i już jest gotowy do użycia! Kto chce, może jedynie przelać go wrzątkiem na sicie. Jeśli tarty chrzan chcemy przechowywać dłużej, trzeba przełożyć go do słoika i dodać ocet jabłkowy.

Chleb owsiany

Składniki:

8 łyżeczek płatków owsianych górskich
5 dag drożdży
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
1 litr ciepłej wody
1 kg mąki
1 garść łuskanego słonecznika
1 garść siemienia lnianego
odrobina mleka do „wykończenia”
łuskany słonecznik do dekoracji

Sposób wykonania:

Ciepłą wodę wlać do miski, wsypać płatki, sól i cukier. Wkruszyć drożdże i odstawić na 20 minut. Następnie dodać mąkę, garść siemienia lnianego i garść łuskanego słonecznika. Wymieszać i przełożyć do 2 keksówek, natłuszczonych i wysypanych bułką tartą. Na cieście rozprowadzić odrobinę mleka. Posypać łuskanym słonecznikiem. Piec przez 1 godzinę w temp. 180º C.

Jeśli ktoś chciałby poznać więcej smakowitych potraw, zapraszamy do oglądania najnowszego programu Ewy Wachowicz „Przez żołądek do serca” (Polsat Cafe). Przed kamerą Ewie towarzyszy młody, zdolny, i pomysłowy kucharz, Witek Iwański. Wspólnie przyrządzą smakowite dania kuchni fusion, które powinny zaspokoić gusta nawet najwybredniejszych smakoszy…

Ewa Wachowicz – producentka telewizyjna. Po „przygodzie” z polityką (sekretarz prasowy premiera Waldemara Pawlaka) postanowiła na dobre stanąć po drugiej stronie kamery. Założyła własną firmę Ewa Wachowicz – PROMISS – i jako niezależna producentka telewizyjna zrobiła swój pierwszy program „Poradnik imieninowy” (TV Polsat). W latach 1998–2008 w programie drugim Telewizji Polskiej emitowano „Podróże kulinarne Roberta Makłowicza”, pierwszą serię stworzoną właśnie przez Ewę Wachowicz. Łącznie zrealizowano 222 odcinków. W 2003 roku producentka wróciła na antenę Polsatu z nowym cyklem kulinarnym „Domowa kawiarenka”. Od grudnia 2007 r. Ewa Wachowicz prowadzi na antenie TV Polsat autorski program „Ewa gotuje”. Obecnie współprowadzi także, wraz z Witkiem Iwańskim, cykl „Przez żołądek do serca” (Polsat Cafe). Publikuje również kolejne książki kucharskie oraz pisze felietony kulinarne do „Gazety Krakowskiej”.

Książki Ewy Wachowicz dostępne w sprzedaży:Słodki świat Ewy Wachowicz”, „Ewa gotuje”, „Ewa gotuje – szybko”, „Ewa gotuje – ulubione”.