res:
Dlaczego warto pić zieloną herbatę?

Dlaczego warto pić zieloną herbatę?

Dodaj komentarz

Zielona herbata ma wiele zalet – można ją pić dla zdrowia, przyjemności, w celu pobudzenia organizmu, albo też sięgnąć po kosmetyki z jej dodatkiem. Jak działa na nasz organizm zielona herbata i w jaki sposób ją zaparzać, aby osiągnąć pełnię smaku i aromatu?

Zielona herbata na zdrowie

Wszystkie rodzaje herbat, a więc czarna, zielona, czy czerwona, uzyskiwane są z liści drzewa herbacianego. Dopiero sposób ich obróbki wpływa na kolor, smak i właściwości zaparzonego z liści naparu. Jak powstaje zielona herbata? Liście przerabia się najpóźniej w godzinę po zerwaniu ich z drzewa, zanim zaczną fermentować, a następnie suszy i poddaje dalszej obróbce. Zielona herbata zawiera wiele antyutleniaczy, które wyłapują wolne rodniki działające szkodliwie na komórki naszego organizmu. Zawartość taniny o właściwościach antybakteryjnych i antywirusowych z kolei pomaga w leczeniu chorób układu pokarmowego. Picie zielonej herbaty regularnie pozwala również zmniejszyć ryzyko wystąpienia miażdżycy, ponieważ obniża ona poziom cholesterolu i trójglicerydów we krwi. Japończycy twierdzą, że wypijanie około trzech filiżanek tego naparu dziennie może wydłużyć życie człowieka nawet o trzy lata.

Zasady parzenia zielonej herbaty

Na rynku dostępne są zarówno herbaty rozdrobnione, jak i te o dużych liściach, a nawet – z dodatkiem owoców, np. pigwą i granatem marki Big Active. Aby jednak cieszyć się jej pełnym smakiem, trzeba ją odpowiednio zaparzyć. W przypadku zielonej herbaty nie wystarczy zalać wrzątkiem liści i odczekać kilka minut. W celu uzyskania najlepszego smaku, zaleca się zaparzanie jej w ogrzanym i wytartym do sucha porcelanowym czajniczku. Zazwyczaj temperatura wody powinna wynosić od 60 do 90 stopni Celsjusza, zaś czas parzenia zależny jest od rodzaju suszu – bardziej rozdrobnione liście powinny być parzone krócej, a te większe wymagają dłuższego parzenia. Nie bez znaczenia pozostaje również twardość wody, dlatego warto skonsultować się ze sprzedawcą. Krótkie parzenie trwające około 3 minut sprawia, że herbata jest orzeźwiająca i pobudzająca, zaś wydłużenie tego czasu daje napar o właściwościach relaksujących. Nie wszyscy wiedzą też, że zieloną herbatę można zaparzać więcej niż tylko jeden raz, a każde parzenie powoduje zmianę zapachu i smaku.

Zielona herbata w kosmetykach

Zielona herbata oferuje nie tylko wspaniały smak i aromat. Jej właściwości sprawiają, że znajduje ona zastosowanie również w kosmetykach. Zawarte w niej antyoksydanty pomagają opóźnić procesy starzenia się skóry, taina, kofeina oraz polifenole ochraniają komórki przed szkodliwym działaniem promieni UV, zaś zdolność do hamowania aktywności gruczołów łojowych pomaga walczyć z trądzikiem i powstawaniem zaskórników.