res:

Zdrowe odżywianie

6 herbatek ziołowych poprawiających trawienie

6 herbatek ziołowych poprawiających trawienie

Poznaj 6 herbatek korzystnie działających na układ pokarmowy. Warto mieć w domu choć jedną z nich. HERBATA Z KORZENIA IMBIRU Imbir to cudowna roślina! Spośród wielu jej właściwości można wymienić działanie przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowe. Oprócz tego poprawia trawienie. Jak zrobić herbatkę imbirową? To bardzo proste. Obierz i opłucz korzeń, pokrój go w drobną kostkę. Zaparz […]

Sycące naleśniki z mąką gryczaną

Sycące naleśniki z mąką gryczaną

Naleśniki gryczane sycą dużo bardziej niż te zwykłe, napakowane przetworzonymi węglowodanami. Do ich przygotowania wykorzystujemy nasiona lnu, konopi oraz pseudozboża, co sprawia, że stanowią istną skarbnicę substancji odżywczych. Przepisy uwzględniają jeden z fundamentów „Wege siły”, czyli przygotowywanie posiłków na małym ogniu. Naleśniki zawierają egzogenne kwasy tłuszczowe, które w wyższej temperaturze uległyby rozpadowi. Naleśniki z mąką […]

Z fermy czy z wolnego wybiegu? Porównanie jaj

Z fermy czy z wolnego wybiegu? Porównanie jaj

Czy jaja od „szczęśliwych kur” różnią się od zwykłych jaj czymś więcej niż tylko ceną? Czy wydane pieniądze przekładają się na lepszą jakość? Dziś zajęliśmy się jajecznym tematem 🙂 Jaja i witamina K2 Białko jajka od kury karmionej trawą jest bardziej zwarte i nie tak wodniste, jak białko jajka od kury z hodowli przemysłowej. Żółtko […]

30 produktów, których nie podejrzewasz, że zawierają cukier

30 produktów, których nie podejrzewasz, że zawierają cukier

Dieta współczesnego człowieka zawiera znacznie więcej cukru niż kiedykolwiek w historii. Jeszcze sto lat temu ludzie potrzebowali aż pięciu dni, aby skonsumować ilość cukru, która obecnie znajduje się w jednej puszce napoju gazowanego. Często zdarza się, że dokładnie taką dawkę cukru spożywamy średnio co siedem godzin. Po zsumowaniu tych porcji okazuje się, że nasze dzienne spożycie cukru […]

6 niezwykle wartościowych wiosennych roślin

6 niezwykle wartościowych wiosennych roślin

Nareszcie przyszła wiosna 🙂 Lada moment pojawią się pierwsze rośliny jadalne – niezwykle zdrowe i wartościowe. Poniżej przedstawiam 6 roślin sezonowych, na które warto zwrócić uwagę. Wiele z nich mijamy podczas spacerów w lesie, na łące, czy w parku. Warto sprawdzić jakie mają działanie i co można z nimi zrobić. Pamiętajmy, że różne rośliny w różnych miejscach Polski […]

6 wskazówek jak

6 wskazówek jak „wycisnąć” z warzyw i owoców to, co najlepsze

Wszyscy wiedzą, że owoce i warzywa są zdrowe. Jednak już nie wszyscy znają praktyczne wskazówki, co z nimi zrobić, aby w pełni je wykorzystać dla zdrowia. Poniżej przedstawiam garść cennych informacji:-) 1. Wykorzystuj wszystkie części rośliny; począwszy od korzenia, poprzez liście, kwiaty i miąższ, a skończywszy na nasionach. Każda część rośliny zapewnia nam optymalne wartości odżywcze w […]

Natto - superpożywienie bogate w witaminę K2

Natto – superpożywienie bogate w witaminę K2

Jest bogactwem witaminy K2, pachnie specyficznie, lecz jest przysmakiem w niektórych regionach Japonii. O czym mowa? O natto – fermentowanej soi. Krótka historia natto Nie jest całkowicie jasne, skąd natto się wywodzi. Japończycy delektują się soją od wieków, a w kwestii jego wynalezienia istnieje wiele teorii. Według jednej z popularnych legend natto przypadkowo stworzyli japońscy […]

Sok z brzozy - jak go samodzielnie pozyskać?

Sok z brzozy – jak go samodzielnie pozyskać?

Sok z brzozy – wzmacnia i oczyszcza organizm nie tylko na wiosnę. Można go kupić w sklepach ze zdrową żywnością lub pozyskać samodzielnie. Najbardziej wartościowy jest sok zebrany wczesną wiosną – niedługo będzie idealny moment na jego pozyskanie, tak więc zapraszam do lektury 🙂 5 zalet soku z brzozy Sok z brzozy zawiera m.in. witaminę C, […]

5 zapomnianych warzyw, które warto wypróbować w kuchni

5 zapomnianych warzyw, które warto wypróbować w kuchni

Warzywa powinny być dodawane do każdego posiłku. Doskonale wypełniają żołądek, zawierają też wiele antyoksydantów, które odżywiają nasz organizm oraz mają właściwości odmładzające. Ale dobrze, aby w naszej diecie także i one były jak najbardziej urozmaicone. Warzywa mniej znane goszczą w kuchni wielu prawdziwych smakoszy. Znakomicie podbijają też ceny jarskich dań w restauracjach ;-). Smakują jednak […]