res:

Zdrowe odżywianie

Twoje dziecko może pokochać ten sok

Twoje dziecko może pokochać ten sok

Czy Twoje dziecko nie przepada za warzywami? Nie martw się. Tajnym sposobem na „przemycenie” cennych warzyw mogą być soki, koktajle lub smoothie. Wystarczy stworzyć smaczną kompozycję z owocami, które przygaszą smak warzywa. Oto propozycja na sok z jarmużem 🙂 Zielony napój dla dzieci Składniki: garść jarmużu (opcjonalnie: garść szpinaku lub botwiny bądź też połączenia tych warzyw) 1 gruszka 1 filiżanka truskawek […]

Zielone lody na patyku - zrobisz je w 15 minut!

Zielone lody na patyku – zrobisz je w 15 minut!

Lody kojarzą się z pyszną, lecz wysokokaloryczną i niezbyt zdrową przekąską. Jednak co powiesz na lody owocowo-warzywne, które możesz przyrządzić w domowych warunkach? Oto prosty przepis na pyszny i zdrowy deser. Będziesz potrzebować foremek do lodów, poniższych składników i ok 15 minut wolnego czasu 🙂 Lody domowe Składniki (na 12 porcji): 2 garści szpinaku parę […]

Czarna lista produktów zakwaszających organizm

Czarna lista produktów zakwaszających organizm

Najprawdopodobniej wielokrotnie słyszałeś cytat Hipokratesa, ojca medycyny, o diecie: Niechaj pożywienie będzie lekarstwem, a lekarstwo pożywieniem. To przesłanie idealnie pasuje do diety odkwaszającej organizm! Wystarczy dokonać drobnej modyfikacji codziennego menu, aby odczuć pierwsze rezultaty. Poznaj 6 grup produktów, które najbardziej zakwaszają organizm. Może uda Ci się z nich zrezygnować lub wymienić na zdrowsze wersje? Czarna lista […]

Zupa marchewkowa - prosty przepis dla każdego

Zupa marchewkowa – prosty przepis dla każdego

Marchewka jest jednym z najpopularniejszych warzyw w polskiej diecie. Przyzwyczailiśmy się, że jest w wielu potrawach, lecz mało kto wie, jak wiele „skarbów” w sobie skrywa. Dlatego dziś przedstawię kilka jej właściwości zdrowotnych oraz zaproponuję przepis na pyszną zupę marchewkową 🙂 Właściwości marchewki Jest źródłem kwasu foliowego i witamin z grupy B, które korzystnie działają […]

Najlepsze kakao - surowe, nieodtłuszczone

Najlepsze kakao – surowe, nieodtłuszczone

Drzewo kakaowe (kakaowiec) o nazwie botanicznej nadanej w XVIII wieku przez Karola Linneusza, Theobroma cacao, od wieków określane było jako „pokarm bogów kakao”. Z ziaren korzystali już Omlekowie ok 4000 lat temu, a swoją wiedzę przekazali Majom. Idealne warunki do uprawy drzew kakaowych występują w strefie lasów tropikalnych, gdzie panuje wilgotny, bezwietrzny klimat oraz stała, […]

16 niesamowitych właściwości selera - czy znasz je wszystkie?

16 niesamowitych właściwości selera – czy znasz je wszystkie?

Lista właściwości selera jest imponująca – od odkwaszania organizmu, przez łagodzenie objawów alergii, po działanie antynowotworowe. To warzywo jest ciągle niedoceniane w polskiej kuchni. Poznaj jego dobroczynne działanie – być może to skłoni Cię, by włączyć go na stałe do swojej diety 🙂 Właściwości selera 1.Nowotwory – seler to roślina, która zawiera substancje o silnym […]

7 alkalizujących produktów wspomagających pracę wątroby

7 alkalizujących produktów wspomagających pracę wątroby

Poznaj produkty wspomagające wątrobę, które warto dodać do swojej diety. Wątroba jest niezwykle ważnym organem w Twoim ciele. Każdego dnia ciężko pracuje, oczyszczając Twój organizm z toksyn, oraz wspomaga proces trawienia wydzielając żółć. Dba także o to, by utrzymać równowagę kwasowo – zasadową. Jednak, gdy ma do czynienia ze zbyt dużą ilością toksyn, jej wydajność spada, […]

Przepis na pyszne wino truskawkowe

Przepis na pyszne wino truskawkowe

Wino truskawkowe to klasyczne, pyszne wino owocowe. Poniższy przepis to ogólne wskazówki, które można zastosować także w przypadku innych owoców. Wino truskawkowe CZAS wino słodkie: 1-2 tygodnie, wino wytrawne: 3-6 miesięcy, wino dojrzałe: co najmniej rok; AKCESORIA garnek, miska lub wiadro o pojemności co najmniej 4 l (duże naczynie ułatwi energiczne mieszanie) 4-litrowy dzban lub […]

Trzy proste przepisy na odżywcze soki z jarmużem

Trzy proste przepisy na odżywcze soki z jarmużem

Soki z jarmużem? Czemu nie? To warzywo jest lubiane przez miłośników zdrowego odżywiania. Nie bez przyczyny: jest bogate w składniki odżywcze, ma całkiem szerokie zastosowanie kulinarne oraz wpływa korzystnie na zdrowie. Jarmuż usprawnia przemianę materii, obniża poziom cholesterolu, zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwory przewodu pokarmowego i płuc. Jarmuż jest odmianą kapusty ogrodowej, podobnie jak kalarepa, […]