res:
Bardzo prosty przepis na naturalny domowy jogurt

Bardzo prosty przepis na naturalny domowy jogurt

Dodaj komentarz

Czy wiesz, że domowy jogurt możesz przygotować w zaledwie kilka chwil? Nie potrzebujesz do tego żadnych specjalistycznych urządzeń, wystarczy litr mleka oraz specjalna saszetka z bakteriami 🙂 To dobra wiadomość dla smakoszy nabiału oraz osób ceniących sobie najwyższej jakości żywność.

Domowy jogurt

Kultury bakterii są powszechnie używane w przemyśle mleczarskim, natomiast od niedawna można je kupić do użytku domowego. To właśnie z bakterii zapakowanych do  niewielkich saszetek możemy szybko wyprodukować jogurt, kefir bądź też zsiadłe mleko.

Te produkty są źródłem naturalnych probiotyków, czyli specjalnych bakterii, które mają bardzo korzystny wpływ na organizm, zwłaszcza na układ pokarmowy.

Sposób przygotowania

Przygotuj 1 litr mleka, garnek do jego podgrzania, kolejne naczynie do jego przelania (termos, szklane lub ceramiczne naczynie) oraz saszetkę z bakteriami.

  1. Jogurt można zrobić z mleka krowiego, koziego bądź też roślinnego.
  2. Litr mleka podgrzewamy do temperatury 80 stopni C (do momentu aż na powierzchni mleka pojawi się pierwszy kożuszek. W przypadku mleka pasteryzowanego lub roślinnego podgrzewamy je do temperatury 42 stopni C.
  3. Przelewamy mleko do szklanego naczynia lub termosu, szczelnie zamykamy, chłodzimy do temperatury 42 stopni C.
  4. Gdy mleko ma już odpowiednią temperaturę, otwieramy saszetkę z bakteriami i dodajemy jego zawartość. Mieszamy, szczelnie zamykamy.
  5. Zostawiamy do fermentacji zwykle na 8-16 godzin (jeśli trzeba, nawet na 24 godziny) w temperaturze 42 stopni, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Aby uzyskać tę temperaturę można wstawić słoik do garnka z bardzo ciepłą wodą sięgającą poniżej poziomu zakrętki lub nagrzanego wcześniej piekarnika, albo zawinąć w koc.

Jogurt może być przechowywany w lodówce do 7 dni. Aby otrzymać kolejną porcję, należy przeprowadzić tzw. kolejne namnażanie – wystarczy 4 łyżki z poprzednio przygotowanego jogurtu dodać do mleka i postępować zgodnie z przepisem.

domowy jogurt

Zalety domowego jogurtu

  • Przywraca prawidłową florę bakteryjną przewodu pokarmowego oraz jego pH (kwasowość).
  • Zawiera dużą ilość witamin m.i.n. A, B₂, B₁₂, K₂ oraz wapnia organicznego.
  • Wzmacnia włosy i paznokcie.
  • Nie zawiera cukru, zagęszczaczy, dodatków chemicznych ani składników modyfikowanych genetycznie.
  • Nie zawiera glutenu.

Naturalny domowy jogurt jest polecany zwłaszcza przy:

  • Zakażeniach Helicobacter pylori.
  • Problemach z trawieniem, przyswajaniem, zaparciach.
  • Długotrwałym przyjmowaniu leków, zwłaszcza antybiotyków.
  • Wrzodach żołądka i dwunastnicy.
  • Wzdęciach, zgadze.
  • Przewlekłym stresie.
  • Alergiach.
  • Aktywnym uprawianiu sportu.
  • Naturalnym wzmocnieniu odporności.

Jeśli zainteresowała Cię możliwość domowego wyrobu jogurtów, to saszetki z bakteriami możesz kupić >> klikając w ten link << lub w poniższe zdjęcie.

domowy jogurt