res:
Aromatyczny sos śliwkowy - przepis

Aromatyczny sos śliwkowy – przepis

Dodaj komentarz

Sezon na śliwki trwa jeszcze do końca października. O ich wielu właściwościach zdrowotnych można przeczytać w artykule „4 powody dla których warto jeść śliwki codziennie”. Jeśli już zapasy powideł na zimę zostały przygotowane, warto spróbować sosu śliwkowego z czerwonym winem. Sos świetnie komponuje się z wołowiną, wieprzowiną, drobiem lub jagnięciną.

Sos śliwkowy – przepis

Czas przygotowania: 15 minut
Czas całkowity: 35 minut
Przepis na półtorej szklanki

Składniki

  • 12 czerwonych, niebieskich lub czarnych śliwek, przekrojonych na pół, bez pestek,
  • 1/2 szklanki czerwonego wina,
  • 1 łyżka masła,
  • 1 ząbek czosnku, wyciśnięty i odłożony na bok,
  • 1/8 łyżeczki goździków,
  • 1/2 łyżeczki cynamonu,
  • 1 łyżka miodu lub brązowego cukru;

Wykonanie

Wymieszaj śliwki z czerwonym winem w średniej wielkości garnku i gotuj na wolnym ogniu bez przykrywania przez 10 minut. Następnie przykryj je i dalej gotuj na wolnym ogniu, przez kolejne 10 minut.

Dodaj pozostałe składniki, przykryj i gotuj przez kolejne 10 minut, co w sumie daje 30 minut. W razie potrzeby dodaj łyżkę lub dwie wody. Włóż do robota kuchennego lub blendera i zmiksuj na dziesięć obrotów lub dopóki skórki się nie rozdrobnią. Podawaj na ciepło z wołowiną, wieprzowiną, drobiem lub jagnięciną.

Źródło: „Dzika strona jedzenia”

Dzika strona jedzenia