res:
6 wskazówek jak „wycisnąć” z warzyw i owoców to, co najlepsze

6 wskazówek jak „wycisnąć” z warzyw i owoców to, co najlepsze

Wszyscy wiedzą, że owoce i warzywa są zdrowe. Jednak już nie wszyscy znają praktyczne wskazówki, co z nimi zrobić, aby w pełni je wykorzystać dla zdrowia. Poniżej przedstawiam garść cennych informacji:-) 1. Wykorzystuj wszystkie części rośliny; począwszy od korzenia, poprzez liście, kwiaty i miąższ, a skończywszy na nasionach. Każda część rośliny zapewnia nam optymalne wartości odżywcze w […]
Natto – superpożywienie bogate w witaminę K2

Natto – superpożywienie bogate w witaminę K2

Jest bogactwem witaminy K2, pachnie specyficznie, lecz jest przysmakiem w niektórych regionach Japonii. O czym mowa? O natto – fermentowanej soi. Krótka historia natto Nie jest całkowicie jasne, skąd natto się wywodzi. Japończycy delektują się soją od wieków, a w kwestii jego wynalezienia istnieje wiele teorii. Według jednej z popularnych legend natto przypadkowo stworzyli japońscy […]
Po co nam drzewa w mieście?

Po co nam drzewa w mieście?

Miasta gwałtownie się rozwijają – coraz więcej w nich zwartej zabudowy, dróg, parkingów, a coraz mniej terenów zieleni. Dla władz miejskich drzewa stanowią kłopot, a ich właściwa pielęgnacja – nie lada wyzwanie. Dlatego trzeba podjąć skuteczne działania, by chronić miejski drzewostan. Nie ścieżki rowerowe, nie parkingi – ale zwiększenie powierzchni zielonych terenów jest najczęściej wymienianą […]
Sok z brzozy – jak go samodzielnie pozyskać?

Sok z brzozy – jak go samodzielnie pozyskać?

Sok z brzozy – wzmacnia i oczyszcza organizm nie tylko na wiosnę. Można go kupić w sklepach ze zdrową żywnością lub pozyskać samodzielnie. Najbardziej wartościowy jest sok zebrany wczesną wiosną – niedługo będzie idealny moment na jego pozyskanie, tak więc zapraszam do lektury 🙂 5 zalet soku z brzozy Sok z brzozy zawiera m.in. witaminę C, […]
5 zapomnianych warzyw, które warto wypróbować w kuchni

5 zapomnianych warzyw, które warto wypróbować w kuchni

Warzywa powinny być dodawane do każdego posiłku. Doskonale wypełniają żołądek, zawierają też wiele antyoksydantów, które odżywiają nasz organizm oraz mają właściwości odmładzające. Ale dobrze, aby w naszej diecie także i one były jak najbardziej urozmaicone. Warzywa mniej znane goszczą w kuchni wielu prawdziwych smakoszy. Znakomicie podbijają też ceny jarskich dań w restauracjach ;-). Smakują jednak […]
10 warzyw, które odrosną z resztek

10 warzyw, które odrosną z resztek

Nie lubisz marnować żywności? Cieszy cię widok zieleniny na kuchennym parapecie? Poznaj warzywa, które odrosną z resztek, w domowych warunkach. 1.Cebula – wystarczy umieścić ją w doniczce z ziemią, aby w ciągu kilku dni wyrósł smakowity szczypiorek. 2. Czosnek – podobnie jak w przypadku cebuli – wystarczy główkę czosnku umieścić w ziemi, a szybko wyrośnie jadalny […]
Dom ze szklarniami… na balkonach

Dom ze szklarniami… na balkonach

Na Zachodzie od pewnego czasu coraz bardziej popularne stają się eko trendy takie jak: farmy miejskie, kooperatywy spożywcze,  hodowla warzyw na balkonach, pionowe ogrody, bądź też ogrody na dachach. Ta pozytywna moda przenika do Polski, powoli wkracza też do świata wielkomiejskiego budownictwa. W Poznaniu powstaje apartamentowiec ze… szklarniami na balkonach. Dzięki temu pomysłowi domownicy będą mogli hodować […]
Żywność prosto od rolnika? Teraz tak!

Żywność prosto od rolnika? Teraz tak!

Od 1 stycznia weszła w życie ustawa, która umożliwia sprzedaż produktów żywnościowych wytworzonych przez rolników, są do niej wydane rozporządzenia wykonawcze, nie ma więc przeszkód, by rolnicy rozpoczęli taką działalność. Ustawa jest korzystna dla rolników, bo do 20 tys. zł, sprzedaż produktów w ramach handlu detalicznego będzie nieopodatkowana. Rolnik, który zamierza sprzedawać sam własne produkty, […]
Dlaczego tyjemy? Słów kilka o diecie Buddy

Dlaczego tyjemy? Słów kilka o diecie Buddy

Jednym z pytań, na które próbował odpowiedzieć Budda brzmi – Dlaczego tyjemy? W dzisiejszych czasach zazwyczaj słyszymy odpowiedź w stylu: za dużo jesz, za mało ćwiczysz, spożywasz więcej kalorii, niż jesteś w stanie spalić – stąd te boczki, stąd ten brzuszek… mówi się o tym tak, jakby było to całkowicie oczywiste prawo natury. BUDDA ZAWSZE […]