res:
3 proste przepisy na domowe batony energetyczne

3 proste przepisy na domowe batony energetyczne

Dodaj komentarz

Czy jesteÅ› Å‚asuchem, który codziennie podjada coÅ› sÅ‚odkiego? Masz z tego powodu wyrzuty sumienia i zastanawiasz siÄ™ co zrobić ze sÅ‚odkim uzależnieniem? Proponuję proste rozwiÄ…zanie – domowe batony na bazie naturalnych sÅ‚odkich skÅ‚adników.

Niedawno na rynku pojawiły się przepyszne batony ZmianyZmiany i batony Anny Lewandowskiej, które nie tylko zaspokajają apetyt na słodycze, lecz i zawierają zdrowe składniki takie jak jagody goji, spirulinę, olej kokosowy, ziarna lub pestki.

Podobne batony możesz wykonać we własnej kuchni. Wystarczy parę składników, kilkanaście minut wolnego czasu oraz blaszka do pieczenia, a domowe batony zrobią się błyskawicznie:-)

ZALETY NATURALNYCH BATONÓW

  • proste w wykonaniu
  • możliwość skomponowania ulubionych smaków
  • bez biaÅ‚ego cukru
  • bez niezdrowych tÅ‚uszczy
  • bez konserwantów
  • bez sztucznych barwników i polepszaczy smaku

Przepisy na domowe batony

BATON AMARANTUSOWY

Składniki:

  • 80-100 g ulubionych orzechów
  • ok 300 g daktyli
  • 4 pÅ‚askie Å‚yżki kakao
  • pół szklanki amarantusa ekspandowanego

Daktyle namocz w ciepłej wodzie na 30 minut, następnie zblenduj je na gładką masę. Orzechy zblenduj do momentu aż w konsystencji będą przypominać mąkę. Oba składniki połącz ze sobą dodając kakao i amarantus. Uformuj gładką masę, a następnie odkrój na mniejsze kawałki w kształcie batoników.

Przechowuj w lodówce.

BATON BURACZKOWY

  • 2 Å›redniej wielkoÅ›ci buraki
  • 1 szklanka mielonego siemienia lnianego
  • 1 szklanka wiórków kokosowych
  • 1/3 szklanki ulubionych orzechów
  • 4 Å‚yżki kakao
  • 2 Å‚yżeczki brÄ…zowego cukru
  • ok 50 ml wody

Ugotuj buraczki, nastÄ™pnie rozdrobnij i dodaj wodÄ™. Orzechy zblenduj na drobnÄ… mÄ…kÄ™ lub pokrusz na drobne kawaÅ‚ki – w zależnoÅ›ci od tego, jakÄ… wolisz konsystencjÄ™. Suche skÅ‚adniki zmieszaj w osobnym naczyniu. NastÄ™pnie stopniowo dodawaj je do buraczków i dokÅ‚adnie mieszaj aż powstanie gÅ‚adka masa. MasÄ™ buraczkowÄ… podziel na mniejsze części i uformuj z nich batony.

Odstaw do zastygnięcia na pół godziny. Batony przechowuj w lodówce.

domowe batony

BATON MUSLI

Składniki:

  • 1/2 szklanki daktyli pokrojonych drobno
  • 2/3 szklanki pÅ‚atków owsianych
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych
  • 2 Å‚yżki pestek sÅ‚onecznika
  • 3 Å‚yżki masÅ‚a orzechowego
  • 6 łyżek ulubionego mleka roÅ›linnego
  • 2 Å‚yżki syropu daktylowego, klonowego lub z agawy

Upraż na patelni płatki owsiane i wiórki kokosowe. Daktyle namocz na 10-15 minut w mleku (3 łyżki). Mleko (3 łyżki) wymieszaj z masłem. Następnie wszystkie składniki połącz ze sobą.

Przygotuj blaszkę do pieczenia. Wyłóż ją papierem do pieczenia i umieść masę na batony musli. Piecz około 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Gdy baton ostygnie, pokrój go na kawałki o takiej grubości, jaka będzie ci odpowiadać.

Smacznego 🙂